Виставку робіт декоративно-прикладного мистецтва та писанкарства «Великдень єднає» відкрили в фойє міського будинку рад. Ініціаторами акції були студенти Ковельського промислово-економічного коледжу. А її головну ідею - засвідчити свою любов до України - підтримали їхні колеги з медичного коледжу, професійних ліцею та училища, а також учні загальноосвітніх шкіл Ковеля, - інформує «ТЦК».
В мереживах писанок століттями зберігається народна мудрість. Закодовані традиції і заповіти наших предків. Доки все це - живе, жива й Україна. Багатоголоса. Різнобарвна. Єдина.
«Ми робили цю акцію з метою об'єднати студентську та учнівську молодь. Культура починається саме з нас, з молоді. Тому й акція саме в такому об'єднавчому ритмі...», - розповідає студентка Ковельського промислово-економічного коледжу Валентина М'якота, а Андрій Любчук - також студент додає: “Ми об'єдналися між собою - всі студенти та учнівська молодь. Міська рада, медичний коледж, учні професійних училищ — всі об'єдналися, щоб стати єдиною країною, за що ми боремося вже тривалий час...»
З ініціативою акції «Великдень єднає» виступили студенти та адміністрація Ковельського промислово-економічного коледжу. Свій виставковий стенд колектив навчального закладу готував з особливою ретельністю. Вийшло святково. І естетично довершено.
«Такий час в Україні неспокійний, а молодь мусить щось об'єднувати. Тому й виникла ідея Великоднього дерева. Вирішили: кожна гілочка - це певний курс, а гілочки та листочки — це вже будуть студенти і групи. Писанки також у нас є в експозиції, крашанки. Самі діти випікали паски. Їм допомагали бабусі та матері...», - каже Завідувач бібліотеки Ковельського ПЕК Неля Телючик.
Чого тільки не побачиш у різнобарвному виставковому намисті! Учні загальноосвітньої школи №7 представили на розсуд публіки роботи учасників гуртка «Творче коло».
«В руках я тримаю ляльку-мотанку. Це не тільки лялька, а й досить гарний подарунок і оберіг, адже на шиї в неї монетка, яка веде до добробуту в сім'ї. Також вона символізує весну, бо у її вбранні є яблучний цвіт і зелені кольори, які панують саме весною... А я робила ляльку-осінь. Тут зображені всі кольори, які символізують добробут у хаті, добрий врожай. Це також лялька-оберіг. Я спершу пробувала себе у вишиванні, в'язанні, в квілінгу. Але найбільше мені сподобалося модульне оригамі, з яким я познайомилася на гуртку «Творче коло». Така робота вимагає багато терпіння і часу. Спочатку треба наробити з паперу такі модулі, а потім скласти їх докупи і творити такі ось дива, як цей жар-птах», - розповідають учениці ЗОШ №7 Мар'яна-Ілона Дудка, Дарина Семенюк та Ольга Ростун.
Кожен із учнівських колективів намагався якомога ширше розкрити головну ідею виставки — засвідчити свою любов до України.
«Сьогодні все, що в нас є найгарніше, представлено в цій експозиції. Але родзинкою нашого стенду є пасхальний водоспад. Писанки, крашанки, рушники — діти все це поєднали у формі такого водограю. Щоб він переливався всіма барвами рідного краю. У нас багато дітей самі вишивають рушники. І це сьогодні актуально. Бо любов до рідного краю і своєї Батьківщини - саме в таких рушниках та вишиванках...», - каже заступник директора Ковельського медичного коледжу Вікторія Каленікова.
По-святковому відбулося і офіційне відкриття виставки. Зі словами подяки ініціаторам акції та всім, хто до неї долучився звернулися представники міської влади: «Дивлячись на ці роботи, ці рушники — чисті, різнокольорові, зроблені з любов'ю, вкотре пересвідчуєшся, що з такою молоддю Україна обов'язково відбудеться як сильна, красива і європейська держава», - сказав секретар Ковельської міської ради Михайло Гетьман.
Кращих серед учасників експозиції не визначали. Тому подяки за популяризацію народної творчості та примноження українських традицій отримали всі, хто долучився до акції. Атмосферу свята підтримали й учасники концертної програми. Її також підготували силами творчих колективів та виконавців з числа студентів та учнівської молоді.