Дві китайські компанії, які є гігантами на світовому ринку ІТ-технологій «Huawei Tech. Investment Co., LTD» і «ZTE Corporation» таки намагаються повернути свої 120 мільйонів гривень, що їм іще з 2008 року боргує одна з компаній народного депутата з Волині Ігоря Єремеєва.

Мова йде про ТзОВ «Інтернешенел Телеком'юнікейшен Компані». Це Спільне українсько-американське товариство ще донедавна було головним оператором телекомунікаційних послуг в мережі «CDMA Україна».

Компанія зареєстрована ще у 1996 році із засновниками з України та штату Делавер (США). Згодом до засновників долучилися дві фірми з Швейцарії, і ще три з офшорів - Віргінських островів, князівства Ліхтенштейн та Белізу.

У листопаді 2012 року фірма передала свій мобільний бізнес за комісійним договором іншій компанії – «Інтертелеком». Відтоді підприємство почало банкрутувати за позовом фірми, що належить тим же власникам – нардепам Єремеєву та Івахіву «Дельта Вест Ойл Груп», який ніби то свого часу кредитував СП ТзОВ «Інтернешенел Телеком'юнікейшен Компані».

Окрім цього ще 26 компаній-кредиторів починають «атакувати» суди, а загальна сума боргу сягає понад півмільярда гривень. Точніше 700 млн. гривень.


Це такі фірми як «Нафто-Ойл-Торг», «Вест Ойл Груп», «Торговий дім», «Континіум-Траст-Компані» із сумою боргу 254 мільйона гривень. Усі ці компанії також належать до групи «Континіум».

Свої претензії також висунули: «ЗенітОптимедія» – 5 млн. гривень, ТзОВ «Сіестел» – 12 млн. гривень, ПАТ «Брокбізнесбанк» – 108 млн. гривень, «Укртелеком», «Київенерго», Чернівецька філія концерну радіозв’язку та компанія «МТС».

Одночасно 120 мільйонів гривень вимагає повернути китайська компанія «Huawei Tech. Investment Co., LTD» і «ZTE Corporation», яких їм не заплатили за постачання телекомунікаційного обладнання протягом 2005-2008 років.

Свої гроші китайці намагалися повернути ще 2 грудня 2011 року через міжнародний арбітражний суд. Рішення про примусове стягнення із боржника грошей було прийняте Трибуналом Арбітражного інституту Торгової палати у Стокгольмі.

Однак минулоріч китайці не змогли довести оригінальність рішення стокгольмського суду у Печерському райсуді міста Києва. Їм в Україні повністю відмовляють у позові на загальну суму понад 100 мільйонів гривень, попри повне визнання боргу у суді зі безззаперечною світовою репутацією.

Уже в серпні 2013 року СП ТзОВ «Інтернешенел Телеком'юнікешен Компані» визнають банкрутом. І «Континіум» залишає колишніх бізнес-партнерів - китайських ІТ-гігантів, як то кажуть, «з носом».

Здавалося б, сто мільйонів уже, практично, додалися до численних мільярдів волинських багатіїв Ігоря Єремеєва та Степана Івахіва.

Проте китайці знов-таки через суд добиваються визнання рішення міжнародної Феміди. І вже 5 лютого 2014 року Печерський районний суд таки приймає ухвалу визнати та надати дозвіл на примусове виконання на території України рішення Трибуналу Арбітражного інституту Торгової Палати м. Стокгольм про зобов'язання Спільного українсько - американського підприємства ТзОВ «Інтернешенел Телеком'юнікешен Компані» виплатити Компанії «Huawei Tech. Investment Co., Ltd» суму основного боргу у розмірі 12 212 951,84 доларів США та суму витрат на юридичне представництво в розмірі 290 659,64 доларів США, 839 808,46 російських рублів, 22 262,17 українських гривень та 41 346,00 шведських крон.

Тож Господарський суд Волинської області знову розглядає справу про задоволення усіх кредиторів спочатку.

Станом на сьогодні в Господарсьму суді Волинської області не знають, чи була оскаржена остання ухвала Печерського районного суду, розгляд справи відклали до з'ясування обставин.