Моральний тиск, тотальні звільнення та роздування керівного персоналу. Про таке останнім часом заявляють працівники державного комунального підприємства «Луцьктепло». Люди в один голос заявляють, що підприємство свідомо доводять до банкрутства з метою передати його в приватні руки. При тому схема привласнення бездоганно продумана: концесію або приватизацію ніби то готують лише для котелень, які можуть приносити суттєві прибутки, натомість збиткові старі продірявлені тепломережі залишити на утриманні громади.

Працівників ДКП «Луцьктепло» допекла ситуація, яка склалася на підприємстві. Вони сьогодні прийшли до мера Луцька Миколи Романюка. На стороні працівників комунального підприємства і Правий сектор Волині. Координатор громадського формування, депутат Луцької міської ради Павло Данильчук прийшов разом з людьми підтримати працівників комунального підприємства.

Люди разом із активістами Правого сектору увійшли на засідання виконкому мотивуючи це тим, що по-іншому їм не вдасться поговорити про страшну ситуацію на стратегічному комунальному підприэмстві з мером міста Миколою Романюком. Стверджують, що вони вже не раз і не двічі намагалися зустрітися з градоначальником поодинці, проте міський голова постійно уникав застрічі з трудівниками «Луцьктепла».

Пояснюють, що кілька разів запрошували владу міста, просили та кликали прийти на збори трудового колективу і допомогти розібратися із керівництвом, яке от уже 3 рік вводить на підприємстві нові посади та власні «правила гри». На простих працівників, які пропрацювали тут чимало років, там відверто чхають, а, якщо хтось із цим незгідний, знаходять методи впливу аж до звільнення з роботи.

Однак. коли громада увійшла до зали, де якраз обдумували проведення виборів Президента, посадовці заходилися звинувачувати непроханих візитерів. Міський голова взявся звинувачувати координатора Правого сектору, який прийшов разом з людьми, в розведенні анархії та намаганні зірвати вибори (!)
Працівники ДКП «Луцьктепло» мають цілий ряд скарг та прикладів порушень на підприємстві.

Основними вимогами членів ініціативної групи підприємства були:
- Припинити розвал підприємства;
- Розірвати контракт з директором підприємства та з фінансовим директором і призначити нових, а їхні кандидатури погодити із трудовим колективом.

«Проблеми були і раніше, але основні почалися три роки тому, коли змінилося керівництво на ДКП «Луцьктепло», коли директором підприємства ви назначили Киричука Олександра Олексійовича. Вже у травні 2011 року у колективі було занепокоєння тим, що до нас прийшов колишній керівник з «Континіума» з ціллю приватизації нашого підприємства. Минуло три роки – борги значно зросли, і це пояснюється не тільки різницею в тарифах і ціною на газ, електроенергію і воду. Це, в першу чергу пояснюється господарською діяльністю наших керівників – директора Киричука. З 18 лютого на нашому підприємстві скорочена посада заступника директора з фінансово-економічних питань, яку займала Тетяна Казачек. З того ж числа введено дві нових посади – директор фінансово-економічних питань, яку займає Казачек і заступник директора фінансово-економічних питань. Казачек приїхала з Рівного, вона там провела таку ж схема і роздере банила «Рівнетеплоенрго» на три частини. Це особи, які займалися рейдерством, тобто «Континіум» - вони привласнюють, перепродають, через офшори повертаються ці кошти як інвестиційні, вибудовують «Там-тами», а чого від них можна чекати? Це все одно, що лисицю запустити до курятника», - відгукуються працівники про керівництво комунпідприємства.

Нещодавно ми писали, про дивні «реформи» у роботі підприємства та тиск, якому піддаються його працівники. Про це говорили і сьогодні.

«Після того, як я у вас побувала пішов шалений тиск на працівників. А ви своїх інтерв’ю говорите, що ви не знаєте, які плани і про все що чиниться на державному комунальному підприємстві. Працівникам адмінуправління служби було запропоновано писати заяву про перехід на 4-денний режим роботи, операторам котелень, теплових пунктів, які залишаються на 5 місяців без роботи під усні гарантії директора підприємства, порушуючи норми трудового законодавства було запропоновано написати заяву на звільнення за власним бажанням, якщо вони напишуть значить восени знову будуть прийняті назад на роботу – хто відмовиться через два місяці буде звільнений по скороченню без можливості подальшого працевлаштування. У мене є протокол від 31 грудня зборів трудового колективу. А потім різко провели профспілкову конференцію. Киричук пригав по сцені, столах і трибуні, він змушував усіх голосувати так як він. З 4 разу проголосували за відставку Нелі Володимирівни (голова профкому ДКП «Луцьктепло», - ред.). Потім з'являється фальшивий протокол. Крім того виготовили другу печатку профспілок. Прокуратура довела, що це кримінальне правопорушення, але далі міліція затихла. Всім цим керує Киричук. Мені сказали, що якщо я сьогодні сюди прийду, то мого начальника, добросовісну і чесну людину звільнять», - запевняють комунальники.

Крім того, за словами одного з працівників, окрім залякування на підприємстві з'явилися нові методи «затулити рота» активістам.

«Мені Казачек (Тетяна Казачек, заступник директора ДКП «Луцьктепло» з фінансових питань, - ред.) для того аби я більше не підбурював колектив запропонувала посаду начальника газової служби».

Окремої уваги заслуговує і капітальний ремонт котелень та будівництво 4 поверху на «Луцьктепло». Нам вдалося побувати на території однієї з котелень підприємства та оцінити ремонтні роботи, які проводяться уже майже рік.

Зі слів комунальника невідомо, які кошти витрачені на ремонт, а самі ж будівельники навіть не знають азів будівництва. До слова, лише місяць тому з'явився технічний паспорт, однак терміну здачі та забудовника у ньому не зазначено. Неозброєним оком можна побачити, що капітальний (!) ремонт проводився абияк. Покрівлю поміняли, а діряву металеву основу, яку наскрізь проїла іржа залишили. З одного боку робили стяжку стіни і буквально з іншого видніється широчезна тріщина.


У той же час в адмінбудівлі підприємства зводиться четвертий поверх. Тут уже і євро вікна, і євро дах. Подейкують, що керівництву не вистачає кабінетів от і почали будувати ще один поверх.

Крім того, на комунальному підприємстві працює служба безпеки, яка, за словами працівників більше скидається на рекет.

«Службу безпеки очолює колишній міліціонер. Їхня робота заключається в тому, що при невиконанні рішення суду вони заходять і припиняють подачу води на ті квартири, які боргують. Вони просто по-бандитськи вриваються в квартири. Для чого вона нам потрібна я поцікавився в Казачек. Вона сказала, що служба безпеки нам потрібна, щоб виявляти незаконні врізки в будинках, хто грає в карти і п’є горілку на робочих місцях», - прокоментував комунальник.

Автослужбу ДКП «Луцьктепло» також люди не раз помічають у своєрідних «махінаціях».

«Спідометри постійно накручують. Стоїть машина три місяці в автопарку на ремонті, а на неї виписують путьовочки і показано і зафіксовано, що спідометр зашкалює. В тому році був нормальний, підкреслюю, нормальний начальник автослужби. Коли він відмовився давати липові талони, його звільнили, а поставили колишнього міліціонера. Він взагалі не розуміється на автомобілях, а знає тільки як в нього сідати», - обурюються тепловики.

Микола Романюк, заслухавши всі скарги та претензії комунальників взявся запевняти, що воду гарячу ніхто на 5 місяців відключати не буде, 10 мільйонна угода з Європейським банком регіонального розвитку ще на стадії вивчення, а нічого втішного з приводу вимог тепловики сьогодні не почують, позаяк не заслухали другої сторони, тобто керівництва ДКП «Луцьктепло».

Тому градоначальник запропонував через два тижні зустрітися із керівництвом та працівниками «Луцьктепло» аби ті «змогли подивитись один одному в очі».

Повіривши на слово міському голові, до якого нарешті змогли доступитися, працівники «Луцьктепла» залишили муніципаьне приміщення. Втім, один з працівників газової служби Микола Федотов запропонував журналістам поїхати на одну з котелень та самим подивитися на капітальний ремонт, який директори разом із владою затіяли ще рік тому.

Запитати як довели одне з найважливіших у життєдіяльності міста підприємств до такого жалюгідного стану йдемо до керівництва ДКП. Проте, як з'ясувалося, директор ДКП нині - на відпочинку. Як пояснили нам на охороні , Олександр Киричук між святами... пішов у відпустку. Його функції вєвро вінкаиконує заступниця - запрошена на посаду головного фінансиста «Луцьктепла» рівнянка Тетяна Казачек. Жінку довго розшукували, втім, нарешті журналістів таки пропустили через прохідну.

У кабінеті начальниця вже сиділа у компанії головного юриста та головного бухгалтера. І заявила, що до цієї зустрічі вона не готова. Потім взялася заперечувати те, що нам розповідали працівники. Мовляв, з усіх кількасот працівників вони скоротили лише одну посаду. Щодо того, що операторів котелень примушують звільняися з посад на літні місяці, запевняла, що у них - сезонні роботи.

На цьому Казачек повідомила, що інтерв'ю завершене, більше вона говорити не хоче.

Між тим на «Луцьктеплі» дивні речі почали коїтися саме з призначенням директором Олександра Киричука. Людина з «Континіуму» раптом зробила так, що дотоді хоч якось «прозора» для громади Луцька діяльність ДКП раптом стала таємницею за сімома замками. З приходом цього чоловіка до керівництва у місті почали подейкувати, що його завдання - зробити усе, аби «Луцьктепло» стало приватним. Чи не на це так старанно закриває очі міська влада?