До редакції інтернет-видання «Під прицілом» звернулася лучанка Марина І. Жінка у відчаї намагалася забрати законні виплати після народження дитини, а потрапила під кримінал.

Як розповідає пані Марина, у 43 роки вона народила третю дитину. Тож, у зв'язку з народженням сина звернулася до соцстраху по законні виплати. Оскільки лучанка працює на кількох роботах, одна з яких основна, а інші – за сумісництвом, згідно українського законодавства, виплати повинні здійснювати в усіх міських та районних Фондах соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, де вона працевлаштована.

Багатодітна мама працює на посадах бухгалтера та консультанта з економічних питань на кількох компаніях, які територіально знаходяться в різних містах – зокрема в м. Ківерці та м.Ковель. При наявності інтернету та засобів зв’язку, сьогодні це звичайна практика.

За два місяці до пологів усі компанії виплатили жінці декретні кошти. Однак за основним місцем роботи, у Ковельській районній виконавчій дирекції Волинського обласного відділення Фонду соцстраху виплату затримують уже 10 місяців.

В чому ж причини такої затримки і що змусило багатодітну матір піти на відчайдушний крок, щоб привернути увагу громадськості на ситуацію з виплатами страхування матерям в Ковельській дирекції Фонду , яку очолює Ніна Михайлівна Багнова?

«Коли я перший раз прийшла до неї, то перше, що почула це те, що нарахована мені сума на її думку занадто велика, і вона готова виплатити лише третину. Мене це здивувало так ніби від особистої прихоті держслужбовця залежить отримаю я належні мені кошти чи ні. Але згодом, все стало на свої місця коли мені недвозначно дали зрозуміти чому третину і що робити з рештою… Для того, щоб мені було зрозуміліше яка перспектива, Багнова Ніна Михайлівна відразу попередила, що чекайте на перевірки і пояснювала, що поки не буде результатів або «мого правильного рішення»  ̶ ніяких виплат не буде», - розповідає пані Марина.

Нам вдалося відшукати інформацію про те, що нинішня керівник Ковельського соцстраху з 1973 по 2001 роки працювала в органах прокуратури Ковельського району. Зараз її посаду зайняла донька Наталія Ткачук.

І ось, всі фірми, на яких відбулася виплата починають перевіряти різні контролюючі органи: Фонд соцстрахування, Державна інспекція з питань праці, Держфінінспекція. Перевіряються бухгалтерські документи, лікарняні, сам факт вагітності та пологів, документація пологового будинку… Результат скрізь один: порушень законодавства не виявлено, виплати нараховані правильно. Здавалося б ситуація проста якщо є сумніви у пані Ніни Багнової, то перевірили, отримали висновок і здійснили належні виплати.

Однак після позитивних результатів цих перевірок по ініціативі Багнової Ніни Михайлівни за зверненням в міліцію в м. Ківерці відкривається кримінальне провадження за статтею ч1. ст. 191 КК України (привласнення чи розтрата чужого майна). В результаті досудового розслідування вказане кримінальне провадження було закрито, за п.2 ст. 284 КПК України – відсутність в діянні складу кримінального правопорушення.

«Дізнавшись про закриття провадження я черговий раз звернулась за належними мені коштами до пані Багнової Н.М. На що мені черговий раз було відмовлено, мотивуючи тим, що перевірка закінчилась, але будуть наступні. І будуть розпочинатись нові, аж поки я не погоджусь частину від належних мені коштів», - продовжила матір трьох дітей.

І дійсно, наступною перевіркою стала перевірка Управління державної служби з економічною злочинністю у Волинській області. Знову фірми надають пояснення, люди викликаються в міліцію, детально перевіряються всі бухгалтерські та кадрові документи. Результат той самий – купа часу згаяно, правоворушень не виявлено.

«Я знову звертаюся до пані Багнової. Що Вам ще бракує? Коли нарешті я отримаю належну мені виплату? У відповідь отримую лист, де мене повідомляють, що документи по мені направлено на перевірку «правоохоронним органам вищого рівня». Що це як не знущання наді мною та грубе зловживання своїм службовим становищем ...? », - обурюється скаржниця.

Єдиний мотив, яким може пояснити відмови у законних виплатах мати трьох дітей це персональна зацікавленість начальника Ковельського районного соцстраху.

Зрештою, після кількох місяців безрезультатних переговорів, багатодітній мамі таки увірвався терпець. Зрозумівши, що просто вмовляннями справу не вирішити, вона вдалася до радикальних дій.

«В Україні започаткували практику закликати до совісті за допомогою «зеленки». От і я одного прекрасного дня запаслася «зеленкою», взяла з дому розпилювач для квітів і поїхала в соцстрах, щоб з’ясувати скільки ще будуть продовжуватись ці знущання? Розмова склалась пряма і емоційна…. Я ще раз відхилила неприйнятні для мене варіанти «вирішення» питання. Пані колишній прокурор почала мене обзивати погрожувала, нагадуючи мені ким працює її донька і зять. Я просто не витримала таких образ і пофарбувала її», - розповідає жінка.

Далі події розгортались з застосуванням усього прокурорського досвіду: швидка допомога, госпіталізація, лікарняний з виробничою травмою і жахливим діагнозом. Негайно відкрили кримінальне провадження за статтею, яка передбачає покарання у вигляді позбавлення волі від 3 до 7 років. Все проводиться з небувалою оперативністю. За день проведена судово-медична експертиза. По телефону слідчий повідомляє про необхідність прибути в міліцію для отримання уже підготовленої підозри.

Проти мами трьох дітей відкрили чергове кримінальне провадження цього разу їй уже інкримінують хуліганство із застосуванням вогнепальної або холодної зброї чи іншого предмета, спеціально пристосованого або заздалегідь заготовленого для нанесення тілесних ушкоджень.

Аби з'ясувати точку зору Багнової Н.М., що насправді стало наріжних каменем у цьому конфлікті, пробуємо їй передзвонити. Ніна Багнова знаходилася на робочому місці і сама ж зняла слухавку. Однак, почувши, в чому суть питання, одразу заявила, що коментувати справу не буде.


До слова, за історію незалежної України така речовина як «зеленка» часто ставала останнім аргументом у конфліктах з відомими політичними персонами, такими як Арсеній Яценюк, Юрій Луценко, Михайло Добкін, Сергій Власенко та інші. Та не дивлячись на високі посади цих політиків нікому з них «зеленка» не спричинила жодних тілесних ушкоджень. У всіх цих випадках використання «зеленки» кваліфікувалося судами однаково – адміністративне правопорушення, та каралося штрафом у розмірі від 51 до 119 гривень.

Однак Багнова Н.М. хоче перевершити усіхвищевказаних політиків: оформити виробничу травму, отримати від держави всі компенсаційні виплати, а багатодітну матір відправити за грати на строк від 3 до 7 років.

Тож чи вдасться це їй – залежить від професійного сумління правоохоронців, які займаються розслідуванням цієї справи.

Слідча, яка веде цю справу також відмовилася коментувати ситуацію, посилаючись на таємницю слідства.


Зауважимо, що сьогодні пані Марині було вручено повідомлення про підозру у  вчиненні кримінального правопорушення за ч.4 ст. 296 КК України.

«Ми переживаємо зараз період очищення органів державної влади від чиновників, які звикли при будь-якій владі лишатися на теплих місцях не даючи реалізуватися молодим та чесним спеціалістам. Від кругової та родинної поруки, яка сприяє ставленню до державної роботи як до власного бізнесу, передаючи його у спадок від мами до дочки. Я впевнена, що я не єдина у м. Ковелі, кому довелося зіштовхнутися із свавіллям Багнової Н.М. при отриманні соціальних виплат. Багатьом молодим мамам не вистачило рішучості відстояти свої права і вони погодилися на незаконні пропозиції. Але я вже не молода мама, дітей народжувала не для цього і не дозволю над собою знущатися» - сказала Марина.

Інтернет-видання «Під прицілом» готове надати можливість висловити свою думку всім жінкам, які теж стикались з методами роботи Багнової Н.М, директора Ковельської виконавчої дирекції Фонду соціального страхування.