На миколаівському військовому полігоні «Широкий лан» військові комісари з Західної України повторно розглядають документи всіх новобранців, яких вони ж галопом призвали на службу у 51-у ОМБР. Засідають медичні комісії, вивчають особову справу кожного рекрута — чи є законні підстави бути звільненим від призову з запасу. Такими підставами можуть бути наявність 3-х чи більше дітей, хвороби, опікунство тощо, - пише Нововолинськ діловий.

Зараз батьки та родичі ходять по лікарнях, військкоматах, сільських радах у пошуках необхідних довідок і підтверджень.

Нарешті після 2 місяців вишколу, після всіх смертей, поранень та сліз військові почали бачити в людях не лише чисельність, а й індивідуальні особливості кожного.

Безумовно, це знизить градус соціального напруження серед бранців 51-ї ОМБР.

Гірко, що комбриг Володимир Яцків від перших днів мобілізації став заручником недолугого управління частиною та призовом у цілому генералів округу "Північ", зокрема, генерала Колесника, під чиїм прямим командуванням знаходиться 51-а бригада, наголошує громадський активіст Роман Мартинюк, який надав цю інформацію на ФБ.

Верховна Рада підняла призовний вік на 5 років для солдатів та офіцерів, нагадує Мартинюк. Однак генерал Колесник власним усним розпорядженням незаконно наказав військкоматам брати лише молодь до 30-ти. Старших відправляли додому просто від воріт бригади. І саме в цьому біда!

Сотні, тисячі добровольців старшого віку з певним досвідом були проігноровані. А в молодих мобілізованих — вагітна дружина, дрібні діти, кредити, немає роботи, немає достатнього життєвого досвіду, бракує відчуття колективу, патріотизму й розумного страху.

Потім була Волноваха...

Якби військкомати ретельно відбирали чоловіків на службу, то мали б проводити елементарні психологічні тести на придатність до служби, моральну врівноваженість. Тепер же військові комісари починають усе з нуля, підсумовує Роман Мартинюк.

Волонтери у Володимирі-Волинському вже три місяці надають усебічну допомогу 51-й окремій мехінізованй бригаді. Збирають кошти, везуть передачі, забезпечують бійців найнеобхіднішим...