У зв’язку зі смертельним випадком, що стався 19 квітня на шахті №1 «Нововолинська» «Шахтоуправління «Нововолинське» ДП «Волиньвугілля», на підприємтсві було проведено позапланову перевірку стану безпеки і охорони праці під час ведення гірничих робіт. 

У ході перевірки було здійснено дванадцять обстежень, під час яких виявлено 217 порушень нормативно-правових актів з промислової безпеки і охорони праці, до адміністративної відповідальності притягнуто дванадцять працівників ВП «Шахтоуправління «Нововолинське». 

До Волинського окружного адміністративного суду за порушення, що могли становити загрозу життю людей, направлено сім позовів щодо зупинки ведення гірничих робіт або експлуатації машин і механізмів (видобуток вугілля в лаві №225; експлуатацію стрічкових конвеєрів дільниці конвеєрного транспорту; ведення вибухових робіт по шахті; ведення гірничих робіт по північному крилу шахти; проведення локомотивної відкатки в підземних гірничих виробках шахти; проведення підготовчого вибою 292-293 збірного штреку та експлуатацію 293 конвеєрного штреку). 

За допущені порушення директору шахти скеровано п'ять подань на невідповідність займаним посадам окремих інженерно-технічних працівників ВП «Шахтоуправління «Нововолинське».

2 червня Волинський окружний адміністративний суд виніс рішення про зупинення робіт на штреку 292-293. Лише на цьому штреку було знайдені недоліки, такі як порушення пожежної безпеки, на деякому обладнанні не спрацьовує застережний сигнал пускової роботи, а окрема техніка не обладнана захисними кожухами.