Афера з будування житлових будинків за кошти звичайних громадян стає дедалі популярнішою. Доки у Луцьку ошукані вкладники скандально фірми «Глорія-Буд-Плюс» шукають усе нові шляхи вирішення проблеми із такою ж ситуацією зіткнулися жителі Ковеля.

Гучного розголосу набуло будівництво одразу двох 9-поверхівок. Спочатку гучна реклама про зведення багатоповерхівок за євростандартами, ціни нижче, ніж у інших забудовників та доволі короткий термін. Принаймні на це й купилися жителі Ковеля і активно почали збирати кошти для зведення новобудов по вулиці Степана Бандери та 40 років Перемоги у Ковелі. Об’єднує ці два будинки один забудовник – «Ковельський ЖБК».

З 2005 року Ковельським житлово-будівельним комбінатом керував Олег Вовк. Його співзасновником виступив його рідний брат.

У 2006-2007, а згодом і 2008 роках Олег Вовк укладає договори з десятками ковельчан і обіцяє до кінця 2009 року за їхні кошти побудувати два 9-поверхових будинки на 54 та 144 квартири.

Щасливі інвестори з майбутнього 54-квартирного будинку активно збирали та перераховували кошти – хто продав квартиру, хто взяв кредит, а хто збирав останню копійку та навіть «весільні» кошти.

Ще перед будівництвом Вовк обіцяв вкладникам, що зводитися будинки будуть в кілька змін, а тому й здані в експлуатацію будуть відносно швидко. Та не так сталося як гадалося. Нині маємо вже середину 2014 року, а замість висоток люди мають лише вириті котловани.

Вже давно люди запідозрили неладне і почали звертатися до суду – коли поодинці, коли колективно. Багато кому з обманутих інвесторів вдалося через суд розірвати договір та відсудити кошти, однак отримати їх люди не можуть і досі, позаяк тепер «Ковельський ЖБК» банкрут.

А збанкрутував фірму ніхто інший, як сам директор – Олег Вовк. Саме він подав до суду заяву про визнання ТзОВ «Ковельський ЖБК» банкрутом, а через кілька днів після відкриття провадження по банкрутству поспішно звільнився із займаної посади.

Людям нічого не лишилося як судитися і надалі, однак і це справа не з легких запевняють ковельчани.

«За минуле літо всі судді Ковеля відмовились слухати нашу справу. У п’яти судах написали відмову. В кінці кінців направили до Камінь-Каширська. Але нам теж важко тако постійно їздити по судах – багато в кого немає можливості, багато в кого зі здоров’ям проблеми через ці суди. Вже багато хто вмер досі поки ті суди йдуть, один чоловік їхав на суд, інфаркт схопив і він в дорозі так і помер», - бідкаються потерпілі.

Крім того, люди вже просто зневірилися. Вироком Камінь-Каширського суду чоловіка засудили лише до штрафу у розмірі 309 тисяч гривень, у той час як він «розбазарив» близько 8 мільйонів гривень вкладників.

«Такого суду ми ще не бачили – нам не можна було і слова сказати, бо суддя казала, що нас оштрафує, а йому постійно підказувала 63 статтю! (ст. 63 Конституції України - Особа не несе відповідальності за відмову давати показання або пояснення щодо себе, членів сім'ї чи близьких родичів, коло яких визначається законом).То як це так може бути?», - запевняють дольовики.

На що ж було витрачено понад мільйон гривень? З матеріалів судового слідства відомо, що буквально на наступний день після того, як кілька людей перерахували кошти на будівництво квартир, директор «Ковельського ЖБК» купив собі новісіньку «Suzuki Grand Vitara» вартістю 170 тисяч гривень. Крім того, викупив земельну ділянку площею 0.17 га у Шацькому районі на урочищі Гряда та побудував там базу для відпочинку.

Крім штрафу цікавий є той факт, що підприємця за рештою обвинувачення виправдали, зняли арешт з майна та повернули закордонний паспорт.

«Цей нелюд, за час поки ми з ним судимося, 32 рази їздив закордон. І це при тому, що він має підписку про невиїзд», - обурюються вкладники.

Зрештою ковельчани оскаржили вирок Камінь-Каширського суду у Волинському апеляційному суді. І уже сьогодні під час засідання люди знову відзначили, те, що одразу ж після судового засідання Олегу вовку повернули паспорти і мало не наступний день він знову подався закордон.

На суді чоловік пояснює, що також працює закордоном і змушений постійно їздити закордон. Однак колегія суддів Апеляційного суду одразу ж побачила у цьому порушення.

«Вирок ще не набрав законної сили, то як вам могли віддати паспорти? Але це вже підґрунтя для нового слідства. Крім того вирок оскаржено, то ви тим більше не маєте права виїжджати за межі країни», - заявив суддя.

На початку судового засідання стало відомо, що чоловік родом з Донеччини і це вже не перше його притягнення. Раніше Олег Вовк вже притягався до кримінальної відповідальності за розкрадання коштів і був позбавлений права займатися господарською діяльністю, однак це не завадило йому стати співзасновником «Ковельського ЖБК».

З його слів стало зрозуміло, що винить у цій ситуації він самих же вкладників.

«В нас був єдиний рахунок на усі об’єкти, плюс на цей рахунок ще надходили кошти за вивіз сміття і таке інше. Якщо ж люди так сильно сумнівалися від самого початку, то чому не перевірили все по документах?».

Після цього чоловік взявся доводити, що нічого протизаконного він не зробив, а на усі питання відповідав, що «все чьотко є в матеріалах справи».

На даний момент будівництво, по суті, не зрушилося з місця, а як заявив сам підсудний «один будинок має нульовий поверх, а інший лише фундамент».

Крім того прояснилося ще кілька цікавих фактів – земельна ділянка, на якій мали б будуватися багатоповерхівки, на час укладення договору була в оренді у іншого підприємця, а згодом і взагалі надана банку під заставу.

«Вовк взяв кредит в банку на 300 тисяч євро, а землю дав в заставу! От він каже, що зможе продати все майно, яке є в «ЖБК» і віддати нам гроші, але в нього майна тільки на 14 з лишнім мільйонів, а решта? Решту хто верне?», - обурюються горе-інвестори.

Тут вже обвинувачений почав усе звалювати на будівельну експертизу, якої вдалося встановити вартість виконаних робіт і складає вона маже 1,5 мільйона гривень, тоді як люди сплатили понад 8.

«Я вам так скажу, що експертиза ця була проведено поверхнево. Експерти не врахували те, що ми поміняли систему водопостачання з загсі і художній школі», - заявив Олег Вовк.

Однак ця заява неабияк розізлила людей.

Слушним питанням у цій справі було б куди дивиться влада та правоохоронні органи, але і на це питання відповіді немає. Відомо лише те, що вікна Ковельської прокуратури виходять прямісінько на будмайданчик. А колишній прокурор міста Ковеля Сергій Масалов дав офіційну відповідь, що будь-яких порушень у діяльності Олега Вовка чи «Ковельського ЖБК» не знайдено.

Заслухавши усі доводи та показання сторін колегія суддів ухвалила вирок Камінь-Каширського районного суду скасувати,  оскільки той передчасно дійшов висновків про виправдання керівника ТзОВ «Ковельський ЖБК» Олега Вовка, а справу відправити на дорозслідування.