Сільськогосподарське підприємство «Рать» через суд повернуло понад 900 тонн свого зерна, яке було на зберіганні у державного підприємства «Луцький комбінат хлібопродуктів №2».

Ще у 2008 році СГПП «Рать» дало на зберігання понад дві з половиною тисячі тонн зерна на ДП Луцькому КХП №2. Керівники домовилися, що за зберігання  пшениці КХП братиме плату борошном із цієї ж пшениці. Відтак, хлібокомбінат молов зерно, яке належало сільгоспу і забирав собі в якості оплати.

Між підприємствами було укладено 4 договори - 2 на зберігання продукції, ще 2 - про переробку зерна на борошно.

Після того, як у 2012 році було розірвано договір між сторонами, фермер намагався повернути своє зерно, яке залишалося у державного підприємства. Однак, пшеницю добровільно повернути не вдалося, тому СГПП «Рать» було змушене звернутися до суду.  Позивач вимагав повернути 921 тону 910 кілограм пшениці.

Під час судового засідання представник позивача Юрій Михальчук сказав, що їхнє підприємство співпрацювало з КХП №2 вже багато років, а таких проблем раніше не було.  

Як з`ясувалося в суді, позовні вимоги були доволі заниженими. За підрахунками судді Світлани Слупко. на складах КХП №2 мало би залишитись майже півтори тисячі тонн зерна пшениці, що належить СГПП «Рать».  

Представник відповідача Ігор Олійник взагалі позову не визнавав, посилаючись на те, що строки позовної давності втратили право своїх позовних вимог. На запитання Світлани Слупко скільки зерна є на залишку і коли закінчились строки давності, він не зміг дати конкретної та обґрунтованої відповіді.

Суддя зауважила, що клопотання про закінення строків позовної давності відхиляється, оскільки у документах від 2012 року керівництво заводу визнає, що вони винні зерно СГПП «Рать». 

Тож, Господарський суд Волинської області вирішив задовольнити позовну заяву СГПП «Рать» та зобов’язав  державне підприємство «Луцький комбінат хлібопродуктів №2» повернути 921 тону 910 кілограм пшениці сільськогосподарському підприємству. Крім того, Луцький КХП №2 повинен сплатити 45 тисяч 173 гривні 58 копійок витрат судового збору.