Фактів  корупційної змови  підприємців Івано-Франківської області із окремими працівниками Ягодинської  митниці при проходженні митного контролю та оформленні вантажу, про що  йдеться у повідомленні прес-центру СБУ, яке розповсюдили  окремі волинські Інтернет-видання, не встановлено  у визначеному законом порядку,- інформує Ягодинська митниця Міндоходів.

Нагадаємо, що ЗМІ на минулому тижні оприлюднили повідомлення прес-центру СБ України  «Співробітники СБУ викрили корупційні дії  працівників Ягодинської митниці», де йдеться  про нібито «корупційні дії з боку окремих працівників Ягодинської митниці, які сприяли приватним підприємцям  у зменшенні платежів до бюджету при ввезенні товарів на територію нашої держави».

Як повідомляє Ягодинська митниця Міндоходів, будь-яких процесуальних документів з питань наявності чи відсутності фактів  вчинення корупційних правопорушень працівниками Ягодинської митниці Міндоходів під час здійснення митного контролю і митного оформлення цукру під виглядом суміші какао на адресу Ягодинської митниці Міндоходів, зокрема, від Служби  безпеки України  не надходило.

Відповідно  зі  ст.62 Конституції України,  особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду. В зв’язку з цим, офіційно інформуємо, що працівники Ягодинської митниці не причетні до будь-яких корупційних дій та корупційної змови  з приватними підприємцями з Івано-Франківської  області, які ввозили товари на митну територію нашої держави.

Слід зазначити, що саме  працівниками Ягодинської митниці Міндоходів  за згадуваним у публікації  фактом  складено протокол за ознаками ст.472 Митного кодексу України відносно директора фірми, яка допустила порушення митного законодавства і не  надала достовірні відомості про  товари, які підлягають  обов’язковому декларуванню у разі переміщення через митний кордон України.

Зокрема, згідно зі статтею 472 «Недекларування товарів, транспортних засобів комерційного призначення»: 1. Недекларування товарів, транспортних засобів комерційного призначення, що переміщуються через митний кордон України, тобто незаявлення за встановленою формою точних та достовірних відомостей (наявність, найменування або назва, кількість тощо) про товари, транспортні засоби комерційного призначення, які підлягають обов'язковому декларуванню у разі переміщення через митний кордон України, -тягне за собою накладення штрафу в розмірі 100 відсотків вартості цих товарів, транспортних засобів з конфіскацією зазначених товарів, транспортних засобів).

Постановою Апеляційного суду Волинської області товар конфісковано, накладено штрафні санкції у розмірі 100 % від його вартості.

Важливо, що прокуратурою  Волинської області проводиться перевірка законності дій працівників Ягодинської митниці Міндоходів при ввезенні на територію України товару, який зазначено у документах,  як «цукор-сирець». Тому стверджувати «про корупційну змову та нічим не підтверджені  корупційні дії працівників Ягодинської митниці Міндоходів» передчасно.