Військовослужбовці 72-ї механізованої бригади, які розташовані в районі Ізварине Луганської області, вже четверту добу знаходяться в оточенні і несуть серйозні втрати. Через щільний вогонь терористів вони не можуть вивезти вбитих і поранених.

Про це повідомляє Informator, який зв'язався по телефону з одним з командирів бригади. Пише ТСН.

У бійців закінчуються боєприпаси і харчі, самостійно прорватися з оточення вони не можуть. За словами офіцера, бойовики методично розстрілюють українських військових з артилерії і установок залпового вогню. Становище критичне, бійці не впевнені, що зможуть протриматися до ранку.

Те ж саме говорить ще один офіцер 72-ї механізованої бригади, який у телефонному інтерв'ю "Еспресо.TV" розповів про критичне становище оточених бійців.

За словами військових, командування не робить нічого для того, щоб прорвати блокаду і врятувати військвоих. що залишилися в оточенні.

"Наші командири віддають дуже дивні накази. Ми багато разів бачили, як через кордон йдуть військові Камази, але нам щоразу давали команду "не стріляти". І ми тільки спостерігали за перекиданням. Є підозра, що серед наших командирів є зрадники. Ось, наприклад, нещодавно до нас йшла колона з 50 машин, а доїхало лише 30. 20 з них потрапили в засідку в 10-15 км від "Савур Могили" і були знищені", - каже військовий.

Останнім часом військові 72-ї бригади в прямі бої не вступають, їх просто обстрілюють з відстані кількох десятків кілометрів.

"Це вже не оборона. Ми просто зазнаємо поразки", - сказав офіцер в інтерв'ю "Еспресо.TV".

Військові зазначають, що терористи б'ють з боку кордону, але невідомо, з чиєї території - української чи російської. Бойовики ведуть обстріл "Градами", гарматами і мінометами, кілька бійців підірвалися на фугасах. Над українцями постійно літають літаки.

"Оцінити наші втрати дуже важко. Я спілкувався з друзями, які потрапили під обстріл біля Зеленопілля: вони сказали мені, що там загинуло не менше 200 бійців. А штабі АТО кажуть про 20. Скільки ми протримаємося - не знаю. Може, ще день-два. А може, не доживемо і до ранку", - говорить офіцер.

За станом на 00.10 16 липня терористи припинили обстріл позицій 72-ї механізованої бригади. Але військові чують, що бої йдуть неподалік від них - обстрілюють 79-ю аеромобільну бригаду, яка також знаходиться в оточенні. Крім того, бойовики оточили військовослужбовців 24-ї механізованої бригади, яка вже понесла важкі втрати в районі Зеленопілля 11 липня.

"Про те, що ми відрізані, ми дізналися тільки сьогодні від командира батальйону. А командира бригади я взагалі бачив усього кілька разів два місяці тому", - повідомив по телефону офіцер.

Прес-секретар Антитерористичного Центру Владислав Селезньов, у свою чергу сказав, що командування знає про тяжке становище оточених частин і робить все можливе для їх порятунку.

За словами Селезньова, транспортник ВПС України, збитий терористами 15 липня, був частиною плану з порятунку заблокованих мотострільців. "Ми вважаємо цих хлопців героями, ми не забули про них і робимо все, що в наших силах для того, щоб їм допомогти", - заявив Владислав Селезньов.

Нагадаємо, бойовики з гранатометів обстріляли українських силовиків під Ізварине, в результаті чого загинуло 8 осіб.