Якщо середньомісячний сукупний дохід Вашої родини за попередні шість місяців не перевищував величини прожиткового мінімуму для сім’ї, то Ваша сім’я має право на отримання компенсації у зв’язку з підвищенням тарифів на комунальні послуги. Йдеться на сайті міськради Луцька.

Величина прожиткового мінімуму встановлена Законом України “Про Державний бюджет України на 2014 рік” і становить для дітей віком до 6 років – 1032 гривні, для дітей віком від 6 до 18 років – 1 286 гривень, для працездатних осіб – 1218 гривень, для осіб, що втратили працездатність – 949 гривень.

Компенсація на оплату комунальних послуг (газопостачання, централізованого опалення та централізованого постачання гарячої води) розраховується як різниця між розміром плати за вказані послуги у межах норм споживання після підвищення цін і тарифів та розміром відповідного платежу, який сім’я сплачувала до зміни цін і тарифів на ці послуги.

Приклад 1. Сім’я складається з 4 осіб: чоловік, який працює і отримує заробітну плату 2 500 гривень, дружина - інвалід ІІ групи, не працює, розмір пенсії 1 100 гривень та двоє дітей віком 5 та 10 років. Середньомісячний дохід сім’ї складає 3600 гривень. Прожитковий мінімум для родини становить 4 485 гривень. Оскільки, дохід сім’ї менший за прожитковий мінімум, то така сім’я має право на компенсацію. До підвищення цін і тарифів на природний газ і теплову енергію (до 1 травня 2014 року) сім’я сплачувала за ці послуги в межах встановлених норм 350 грн на місяць, а після підвищення – 500 грн. Відповідно, розмір щомісячної компенсації становить 150 гривень.

Приклад 2. Сім’я складається з 3 осіб: чоловік, який не працює та перебуває на обліку як безробітний у центрі зайнятості, але не отримує допомогу по безробіттю, дружина – працює і отримує заробітну плату 2 100 гривень, та дитина віком 16 років. Середньомісячний дохід сім’ї складає 3318 гривень (дохід чоловіка приймається на рівні прожиткового мінімуму для працездатних осіб). Прожитковий мінімум для родини становить 3722 гривні. Оскільки, дохід сім’ї менший за прожитковий мінімум, то така сім’я має право на компенсацію. До підвищення цін і тарифів на природний газ і теплову енергію (до 1 травня 2014 року) сім’я сплачувала за ці послуги в межах встановлених норм 300 грн. на місяць, а після підвищення – 400 грн. Відповідно, розмір щомісячної компенсації становить 100 гривень.

Сума компенсації не видаватиметься готівкою, а зараховуватиметься на особові рахунки платника ЖКП.

Компенсація надаватиметься з місяця звернення за її наданням до завершення опалювального періоду 2014-2015 років. У зв’язку з тим, що тарифи на газ підвищилися з 1 травня, а програма компенсацій розпочала діяти з 1 липня, компенсація за бажанням сім’ї може бути призначена з травня.

Для отримання компенсації особі, яка зареєстрована в житловому приміщенні, необхідно звернутися в департамент соціальної політики з відповідною заявою та пред’явити паспорт громадянина України, паспортний документ іноземця або особи без громадянства та додати:

- довідку про склад зареєстрованих у житловому приміщенні осіб;

- довідки про доходи членів сім’ї.

Департамент соціальної політики, контактний телефон 284161