Україна вводить підвищені до 50-60% спеціальні мита на ввезення білоруських товарів, - повідомляє ТСН.

Зокрема, на електричні лампи розжарювання, мінеральні або хімічні добрива з вмістом азоту, фосфору і калію, що імпортуються з Білорусі, вводиться мито у розмірі 55,29% митної вартості цієї продукції, пише УНІАН із посиланням на рішення Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі.

Для білоруських автомобільних, автобусних покришок, а також шин для використання на сільськогосподарських або лісогосподарських транспортних засобах Україна вводить мита у розмірі 60,05% митної вартості.

Крім того, на холодильники і холодильне обладнання білоруського виробництва Україна вводить спецмита від 55,29% до 60,05% залежно від об'єму холодильних камер. 

Спеціальні мита застосовуватимуться до вказаних товарів протягом півтора року - до 31 грудня 2016 року.

Варто зазначити, що Україна підвищила також мита до 50-60% на окремі продукти, що імпортує Білорусь – на молочні продукти, кондитерські вироби та пиво.

Торговельна війна між країнами почалася після того, як із 1 травня Білорусь ввела ліцензування імпорту пива через кордони Митного союзу. Українські виробники пива назвали це дискримінаційними заходами і повідомили, що в Білорусі від них вимагали підвищити роздрібну ціну на свою продукцію більш ніж удвічі, що автоматично робить українське пиво неконкурентоспроможним на білоруському ринку. Аналогічні заходи Білорусь застосувала і до українських кондитерів. Із 10 липня Мінськ на вимогу Москви заборонив ввозити українську картоплю.

Нагадаємо, основу українського імпорту з Республіки Білорусь становлять нафтопродукти, трактори і сідельні тягачі, металопродукція, холодильники і морозильні камери, шини, полімери етилену, мінеральні і калійні добрива, вантажні автомобілі, пластмасова тара, панчішно-шкарпеткові вироби, частини і устаткування для автомобілів і тракторів, сільськогосподарська техніка, кордові матеріали і синтетичні волокна. А білоруська молочна продукція взагалі становить 46% від загального імпорту цієї продукції в Україну.