До редакції інтренет-видання «Під прицілом» звернулася керівник Громадської організації захисту тварин «ДобраБуда» Оксана Артемук. Жінка розповіла, що у Ковелі комунальне підприємство «Добробут» безжалісно відстрілює собак, що суперечить вимогам Закону «Про жорстоке поводження з тваринами».

Захисниця Оксана Артемук пояснила, що у 2008 році Ковельський міськвиконком прийняв рішення «Про проведення спеціальних заходів по виловленню і евтаназії бездомних тварин», а Ковельська міська рада підписала договір з місцевим комунальним підприємством «Добробут».

Однак уже у 2013 році ця історія відбулася скандалом. Нам вдалося відшукати сюжет ТСН, у якому йдеться про те, що бездомних собак просто на вулиці відстрілюють ядом, а буває, що й страждають люди.

Сам процес евтаназії повинен відбуватися в окремих, призначених для цього приміщеннях, в той час як у рішенні виконкому мова йде «про місця скупчення собак». Як запевняє нас захисниця, бували випадки відстрілу собак і на вокзалі, і просто у житлових кварталах.

«Спочатку собаку мають відловити, а вже потім проводити евтаназію. Для цього має бути облаштоване окреме приміщення. Нам не раз розповідали, що їх де завгодно стріляють – і на вокзалі, і в дворах. Тим більше, що в рішенні зазначено, що проводити вилов та евтаназію бездомних собак з 5 до 7 години ранку, тобто коли немає людей, а вони можуть і в 8 годин ранку, і в 9», - розповіла Оксана Артемук.

Крім того додала, що препарат, який використовують комунальники для евтаназії не приводять до миттєвого умертвіння собаки, натомість тварина помирає в судомах, що є прямим порушенням Закону «Про жорстоке поводження з тваринами».

Зауважимо, що самі ж комунальники в офіційній відповіді зазначають, що для відстрілу собак використовую препарат «Левомізол» з розрахунку 250-300 мл. на 10кг. ваги тварини.

Ми проконсультувалися із ветеринаром Луцької міської клініки ветеринарної медицини Катериною Кіньковською, яка запевнила нас, що препарат «Левомізол» є антигельмінтом, тобто для боротьби з глистами і аж ніяк не використовується для евтаназії.

«Ми використовуємо «Левомізол» для боротьби з гельмінтами, тобто глистами. Цей препарат ніколи не використовували для евтаназії. Передозування цього препарату викликає рвоту, розлади шлунку, ну а щоб аж до смерті, то навряд. Хіба що я не знаю яка це доза має бути», - запевнила ветеринар-фельдшер Катерина Кіньковська.

Такої ж думки і захисниця тварин Оксана Артемук. Жінка запевняє, що передозування цього препарату якщо й може призвести до смерті, то тварину не буде судомити.

«Я точно можу сказати, що це не «Левомізол». Я не впевнена, але в мене є підозри, що КП «Добробут» використовує препарат «Детилін». Це паралізуючий препарат – спочатку у тварини паралізує м’язи кінцівок, потім аж доходить до легень, легені паралізує, собака не може дихати і від того вмирає. Тим більше, що комунальники заявляють, що тварина вмирає за пів хвилини, так це теж не правда. Препарат не подіє так швидко на весь організм. Це ж тваринка помирає в страшних муках і болях».

Ми спробували зв’язатися з міським головою Ковеля Олегом Кіндером, але той заявив, що зараз він заклопотаний зборами тербатальйону для відрядження у зону АТО. Про безпритульних тварин у його місті говорити, мовляв, зараз ніколи. Ми чекатимемемо на коментарі Ковельського міського голови у зручний для нього час.

Між тим із заяви громадської організації до Волинської обласної прокуратури вбачається, що інформацію про вилов та евтаназію собак щотижня розглядають на засіданні міськвиконкому.

Крім того, Ковельська міжрайонна прокуратура провела перевірку дотримання Закону «Про жорстоке поводження з тваринами» стосовно рішення Ковельського виконкому від 2008 року і навіть подала позов до суду. Волинський окружний адміністративний суд постановив скасувати пункт рішення виконкому, у якому йдеться про те, що евтаназію слід проводити у місцях скупчення собак, а не у спеціально відведених для цього місцях.

Однак керівник громадської організації захисту тварин «ДобраБуда» Оксана Артемук запевняє, що рішення суду не виконується й по нині.

Також додамо, що згідно офіційної відповіді Ковельської міжрайонної прокуратури КП «Добробут» співпрацює з ветеринаром  Лисим А.М., однак на офіційному сайті Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України ні КП «Добробут», ні ветеринар Лисий А.М. не зазначені у переліках виданих ліцензій на провадження господарської діяльності з ветеринарної практики.