Андрій Крикавський кілька років тому закінчив факультет романо-германської філології Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки. Тепер наш талановитий земляк працює в центральному офісі найпотужнішої пошукової системи Google, розташованому в столиці Ірландії Дубліні. Про це пише журналістка Ярослава Тимощук на сторінках інтернет-газети Волинь-нова.

За свого колишнього студента нині неабияк радіє його наставниця — Ірина Біскуб, завідувач кафедри прикладної лінгвістики. Вона розказала про успіхи свого випускника та про те, як англійська мова допомагає відкривати світ.

—Андрій поліпшує мовний пошук Google, — розповідає Ірина Павлівна. — Завдяки його праці шукати потрібну інформацію в інтернеті стає зручніше і швидше. Випускника факультету ставимо в приклад нинішнім студентам. Після організованої з ним відеорозмови в наших майбутніх лінгвістів загорілися очі! Хлопець в 26 років уже збудував блискучу кар’єру та довів, як завдяки інтелекту й наполегливості можна знайти своє місце в житті.
 Андрій був першим і на студентській лаві. Навчався на відмінно, брав участь у громадській діяльності. Ще в університеті почав працювати менеджером на заводі. Згодом надіслав резюме на омріяну посаду та чесно пройшов усі відбіркові етапи, випередивши багатьох претендентів з інших країн. Уже два роки Андрій займає посаду менеджера у знаменитому дублінському офісі Google.
Він не забуває навідуватися в альма–матер, спілкуватися зі студентами та дарувати їм найновіші словники для навчання.
— Англійська мова відкрила Андрієві світ, — вважає Ірина Павлівна. — Хлопець обрав гуманітарну спеціальність, тісно пов’язану з інформаційними технологіями. У сучасному світі важливо бути і фізиком, і ліриком. Мова згуртовує націю, а мова програмування робить її прогресивною.
На кафедрі прикладної лінгвістики, що готує фахівців уже 20 років і є однією з найстаріших в Україні, вивчають дві іноземні та мову програмування. Відтак випускники мають більше можливостей, влаштовуючись на роботу: можуть бути викладачами, розробниками комп’ютерного забезпечення, веб–дизайнерами, працювати в різноманітних експертних комісіях та банківських системах.
Ще під час навчання студенти проявляють себе творчими і небайдужими особистостями.
— Їх не треба спонукати — вони всюди перші, — стверджує пані Ірина. — Приміром, самі вивісили в університеті портрети героїв Небесної сотні, запалили біля них свічки і лампадки та принесли квіти. Згодом організували вечір рок–балад, присвячений пам’яті полеглих активістів.
Студенти переймаються тим, що нині відбувається в країні. Для польського консульства перекладають англомовні статті, де висвітлюються події в Україні. Також робили субтитри англійською для документальних фільмів, представлених на Днях польського кіно в Луцьку, взяли участь у фотовиставці «Совєти в Польщі».
— Світ має знати правду про Україну, — вважає Ірина Павлівна. — І ми зі студентами теж докладаємо зусиль, аби про нас дізнавалися не з російських медіа.

ДО СЛОВА
Чому картонні яблука прикрашають Лесин виш?
На кафедрі прикладної лінгвістики Східноєвропейського університету імені Лесі Українки працює троє іноземців–носіїв англійської мови: професор Даніель Шерік, Хеттих Дуейн та Дональд Пуффальт. Останній є членом Міжнародної асоціації фонетистів. Цей статус надає право одноосібно подавати транскрипцію в словники.
Кафедра співпрацює з Інститутом неофілології Державної вищої професійної школи, що в Хелмі, та з Центром «Українікум» Люблінського католицького університету Іоана Павла II (Люблін).
Серед важливих наукових здобутків студентів — друге місце Іллі Чапка на всеукраїнському конкурсі робіт із соціолінгвістики та номінація Вікторії Бруцької на стипендіальну програму Фонду Віктора Пінчука «Завтра.ua».
Символом кафедри є яблуко, оскільки англійською «прикладна лінгвістика» звучить схоже до назви цього фрукта. На всіх заходах студенти частують гостей яблучними пирогами, які печуть напередодні. Картонні яблука прикрашають стіни університету.