Росія надала бойовикам так званої ДНР не один, а кілька зенітно-ракетних комплексів «Бук». А тепер намагається приховати сліди своєї терористичної діяльності, терміново вивозячи їх назад у Росію. Такі дані озвучили українські контррозвідники. Вони вже мають безперечні докази – в Боїнг 777 рейсу Амстердам-Куала-Лумпур поцілили з російського комплексу Бук-М1. Стріляли професійні ракетники, які мали за плечима багаторічний досвід. І напевне знали, куди цілили, йдеться в сюжеті ТСН.19.30.

У навчально-тренувальному центрі повітряних сил збройних сил України кажуть, щоб здійснити пуск однієї ракети з ЗРК «Бук» треба навчатися десять років, а потім постійно тренуватися на полігонах.

Боїнг збили не ті, кого російська пропаганда називає ополченцями, а серйозні фахівці, які пройшли не один полігон і мають досвід практичного бойового застосування комплексу, каже керівник центру. Для таких професіоналів великий літак, що йде одним курсом – легка мішень.

«Це проста ціль. Це велика, ефективна поверхня розсіювання, це ціль, яка не застосовує маневр. Без перешкод. Якщо грубо сказати – є ідеальною ціллю для ракетно-зенітного комплексу Бук-М1», - каже начальник 41-го навчально-тренувального центру повітряних сил ЗСУ Тарас Венгер.

Особливість цього зенітно-ракетного комплексу – вогнева установка може працювати в автономному режимі без командного пункту та радіолокаційної станції. Для того, щоб збити ціль, ракетникам достатньо знати її координати та напрямок польоту. У терористів такі дані були, кажуть у СБУ.

«Немає сумнівів в тому, що терористи знали, що здійснюють запуск ракети по літаку, який летить на висоті понад 10 тисяч метрів», - запевняє голова департаменту контррозвідки СБУ України Віталій Найда.

Українська контррозвідка має всі докази причетності Росії до теракту. Екіпаж зенітно-ракетного комплексу був російським. «Бук» в'їхав в Україну з території Росії, здійснив постріл, та повернувся назад. Ця вогнева установка була не єдиною. Але після скандалу з літаком Росія почала терміново вивозити всі комплекси «Бук», що раніше поставила терористам. 

Розслідування теракту почали всі країни, громадяни яких загинули в катастрофі. Докази терористичної діяльності Росії СБУ вже передала американським та нідерландським партнерам. Від Росії вимагає поки що єдиного – допиту членів екіпажу, які здійснили пуск ракети.