Під час відеоселекторної наради у Волинськії облдержадміністрації, начальник управління екології та природних ресурсів Волинської ОДА Олександр Самосик доповів про вжиті заходи щодо виконання указу президента України про створення національного природного парку «Цуманьська пуща».

На території парку були проведені наукові дослідження під час яких виявлено наявність 18 видів рослин, та більше 30-ти видів тварин, що занесені до червоної книги України. За результатами досліджень представлено проект регіонального ландшафтного парку «Цуманьський».

Перші звернення місцевих органів самоврядування щодо заповідання природних комплексів Ківерцівського району з’явилися ще у 2001-шому році. Протягом 2010 -14 років державне управління охорони навколишнього природного середовища у Волинській області, та управлінням екології та природних ресурсів Волинської ОДА неодноразово звертались до міністерства природи України про надання інформації щодо подальшого функціонування комплексу «Цуманська пуща». Але відповідей не надходило.

Управління навколишнього природного середовища у Волинській області зверталося до обласного управління лісового та мисливського господарства з проханням припинити видавати лісорубні квітки. Докладені зусилля не були марними. За наказом президента невдовзі парк «Цуманьський» площею 33 475 гектарів набуде статус заповідної зони.

За словами Олександра Самосика, організація парку та залучення туристів і відпочиваючих призведе до покращення економічної ситуації в районі, та поліпшення охорони, збереження та відтворення унікальних природних комплексів.

Тож начальник управління екології та природних ресурсів запропонував, при формуванні бюджету України на 2015 рік, передбачити кошти на функціонування національного природнього парку  «Цуманьська пуща», створити адміністрацію та службу державної охорони парку.