Директор державного підприємства «Володимир-Волинське лісовомисливське господарство» Дмитро Войтюк потрапив під адмінвідповідальність через ніби то помилку у митній декларації декларації.

Як йшлося під час розгляду справи у Любомльському районному суді, вже майже рік ДП «Володимир-Волинське ЛМГ» співпрацює з іноземною фірмою. Згідно укладеного договору, підприємство експортувало паливну деревину до Польщі. Однак на початку цього року сторони уклали додаткову угоду, за умовами якої державне підприємство постачало ще й деревину сорту пиловик модриновий.

24 червня працівниками митного посту «Володимир-Волинський» було запідозрено факт неправдиво внесених відомостей до митних декларацій. Як було зафіксовано електронною декларацією, через митний пост повинні були експортуватися  дрова, а інспектори у вантажі зафіксували деревину іншого сорту. Тож автомобіль через митний кордон не пройшов, а деревину тимчасово було вилучено. Однак вже через  3 дні було складено протокол про порушення митних правил, який несе за собою адмінвідповідальність.

По закону за це повинен відповідати директор підприємства, незважаючи де він перебував під час оформлення відповідних документів та поставлення деревини. Тож справу було передано на розгляд Любомльського районного суду.

Коли справа дійшла до розгляду судом, то зясувалося, що декларантом була допущена помилка. Як було встановлено під час судового засідання,  працівник, який заповняв документи, з 2011 року перебуває на посаді декларанта у лісомисливському господарстві. Під час допиту, він сказав, що механічно вказав у документах не ту продукцію лісодеревини і відповідно її вартість.

«Замовлень тоді було багато, цій фірмі ми постійно постачали дрова, тому це зроблено було механічно. Було укладено додаткову угоду, де наше підприємство експортувало ще й необроблені лісоматеріали», - сказав Вовчок.

Директор ДП   «Володимир-Волинське ЛМГ» Дмитро Войтюк сказав, що особисто не міг проконтролювати яким чином були оформлені документи, бо наступного дня мав їхати у відрядження, а тому готував відповідні папери. Однак, з його слів, декларант має право самостійно оформляти декларації, їх підписувати за відсутності керівництва та відправляти деревину на експорт.

Старший державний інспектор Ягодинської митниці Андрій Томчук, який і був присутнім під час митного огляду та висновку інженера ДП «Любомльське лісове господарство» сказав, що зараз конфіскована деревина знаходиться на складі Ягодинської митниці.

Представник державного підприємства поцікавився де зараз перебуває конфіскований вантаж.  На що представник Ягодинської митниці запевнив, що вантаж перебуває на складі, проте жодного документу на підтвердження не надав.

Тож рішенням Любомльського районного суду директора ДП «Володимир-Волинське ЛМГ»  Дмитра Войтюка визнано винним у вчиненні правопорушення передбаченого статтею Митного кодексу України – недекларування товарів, транспортних засобів комерційного призначення та накладено штраф у вигляді 100% суми не задекларованої деревини – 25 тисяч 7 гривень 30 копійок. Крім того, у дохід держави було конфісковано лісо деревину об’ємом понад 21 метр кубічний тієї ж вартості. Також суд поклад на Войтюка витрати за зберігання продукції на Ягодинській митниці та судові витрати.

Якщо даний вирок не буде оскарженим, то протягом 10 днів він вступить у законну дію.