-26 дітей українських військових відправили на відпочинок до Польщі. Дехто з їхніх батьків і досі воює на Сході України, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Діти перебувають у постійній психологічній напрузі. Аби хоча б ненадовго відволікти їх від ситуації в країні, волонтери забезпечили дітлахам 2-тижневий відпочинок у таборі. Хлопці та дівчата між собою були незнайомі. Всі вони з різних куточків України.

Поєднала їх доля батьків – військових та прикордонників. Дехто з їхніх татусів і зараз у зоні АТО. Дітей саме з таких родин везуть на реабілітацію до Польщі. Далі від подій на Сході та хвилювань. Витрати на себе взяли волонтери та польська сторона. Перша зупинка – Краків. І невеличка екскурсія. Від побаченого діти вражені.

 Сам табір – це колишній палац німецького роду у Крижові.

"Діти зможуть долучитися до різних майстер-класів: з режисури, кераміки, живопису. Крижов відбудували для того, аби сюди приїздили діти, яким потрібна допомога. Аби тут забути хоча б на певний час проблеми, особливо ті, які зараз в Україні. Для нас дуже важливо, щоб українські діти побули в атмосфері добра", - пояснила представник ради фундації Крижова Анна Міхалак.

Там у формі гри діти ближче знайомляться одне із одним. У кожного з них – своя історія.

Антону 13 років, він із Житомира. Його мама була у самому пеклі на Луганщині. Там працювала медсестрою у військовому шпиталі.

"Страшно було, їх обстрілювали. За 40 днів у них коло тисячі хворих прибувало і один раз 14 трупів за день", - розповів він.

Юний Володя вже мріє стати десантником і має свою думку щодо подій на Сході.

"Ні з того ні з сього почали там щось проводити. Була Україна. Україна і лишиться", - впевнений він.

Керівник групи Віта Бикова супроводжує дітей з України. Каже, загалом вихованці веселі та активні. Проте декому, помітила, бракує чоловічої уваги. А ще один із хлопців під час гри вигукнув, що ненавидить Росію.

"Для нього вже є таке своє розуміння: хто напав, як напав. Дорослі розмовляють, і дитина не буде фільтрувати, хто там. Він почув слово Росія. Це дуже сумно", - вважає Бикова.

Психолог радить батькам дозовано говорити з дітьми про ситуацію в країні. І робити це лише тоді, коли вони самі того потребують.

"Їхня психіка більше не готова сприймати. Вони й так не розуміють, що відбувається навколо, чому був мир, були друзі. Було все нормально і була школа. А зараз тато хвилюється, мама хвилюється, або когось із батьків немає дома. Звичайно, для них це трагедія. Звичайно, для них це травма", - каже психолог Оксана Волошина.

Головне, вважають фахівці, переключити увагу дітлахів. Із сумної реальності дітей занурять у забави та екскурсії. Перша з таких – місто Свідниця.

Розважати маленьких українців у Польщі будуть два тижні. Окрім водних процедур, у планах походи в гори та нічні вогнища.

Раніше повідомлялося, що біженці з Донбасу масово оформляють шенгенські візи, аби втекти з України.