Лучани за послуги водопостачання та водовідведення тепер платять за новою спеціально розробленою методикою. У зв’язку зі подорожченням води з 1 липня у перехідний період червень-липень «Луцькводоканал» спільно з місцевим обчислювальним центром вирахували середній тариф. Та ось цифри у квитанціях про оплату свідчать, що ціна на воду для різних споживачів різна. Тож скільки коштує в Луцьку вода розповідає ТРК «Аверс».

Лучанка Тетяна справно щомісяця платить за комунальні послуги. Нещодавно жінка розраховувалася на поштовому відділенні за постачання та водовідведення холодної води за червень.

Лучанка Тетяна Дацишина: «У мене куб коштує 6 гривень 28 копійок, якщо підняли ціну, то це з 1 липня, чому ціна така за червень місяць?».

Нагадаємо, згідно з Постановою НКРЕ з 1 липня вартість води в обласному центрі - 8 гривень 52 копійки за кубометр.

Тетяна Дацишина: «Я телефоную в міську раду, вони кажуть дзвоніть на водоканал. Подзвонила на водоканал, відділ комплектування тарифів тел 28-40-48. Спитала чому це така, вони кажуть нам спустили, що вам спустили, в червні одна ціна в липні друга. Ціна 62 копійки, вони- ми подумали, що півмісяця так як ви платите 15 липня, то півмісяця по старій ціні, півмісяця по новій, ніяких постановок, цього всього не прописано».

У «Луцькводоканалі» такі дивні для лучанки цифри пояснили так.

Заступник директора КП «Луцькводоканал» Юрій Корецький: «У перехідний період ціна розраховується на основі середнього тарифу, який формується частина за червень по 4.78 і частина за липень 8.52. Для багатоквартирних ми розрахували, що люди, які мають лічильники, вони проплачують щомісяця певну кількість води , а ця вода спожита частина в червні частина в липні , вода яка споживалася в червні оплачується по старій ціні, вода, яка оплачувалася в липні – по новій. Як ми це визначаємо? Ми ділимо на кількість днів від попередньої. Визначаємо середньодобове споживання».
Ці розрахунки передали до міського обчислювального центру. Там програма й визначила середню ціну. Хто має лічильник - платить за середньодобовим споживанням, а в кого нема - відповідно оплачують 11 днів червня та 19 днів липня по 7 гривень 15 копійок. Ніби все й зрозуміло. Та, схоже , що тарифи визначили для всіх однакові, але споживачі платять по-різному.