Віднині інвалідам-візочникам у Луцьку поліклінку №1 - зась. Пандус - єдина можливість для того, щоб самостійно потрапити на прийом до лікаря, розвалений вщент. Схоже, заважав будівництву нової аптеки. Інформує ТРК «Аверс».

Одне будуємо- інше ламаємо. Саме ця народна мудрість і стала в нагоді будівельникам, які господарюють на території луцької міської поліклініки №1. Тепер уже Луцького центру первинної медико-санітарної допомоги.

Лучанин Володимир Лапеченков розповів: «Піднятися сюди майже неможливо, це треба приводити два, три чоловіка, а так заїхать сюди неможливо. Тому канєшно повинні пандус відремонтувати і то до будівництва».

Про цю проблему добре знає головний лікар медзакладу Ігор Гнетньов. Однак медик почав бити на сполох лише після звернення лучан. У народі кажуть: поки грім не стукне –чоловік не перехреститься .

Головний лікар КЗ «Луцький центр ПМСД» Ігор Гнетньов зазначив: «З приводу пандоса зверталися до мене представники і громадських організацій, безпосередньо люди, які обменжені в пересуванні, значить я звернувся з листом до замовника будівельних робіт на минулому тижні після їхнього звернення і сьогодні повторно спілкувався з директором».

Чи зможуть інваліди користуватися пандусом і коли ми теж запитали в замовника цього будівництва - директора ТзОВ «Волиньфарм» Станіслава Шайко.

Директор ТзОВ «Волиньфарм» Станіслав Шайко: «По технології раніше як три дні не може зробитися. Каже: «Я розбомблю, заллю, змурую фундамент, підсохне. Я вам буквально в пятницю покажу пандус».

До слова, за аналогічною схемою ця приватна фірма будує вже четверту аптеку в місті.

Станіслав Шайко:  «Ми звертаємося в міську раду, що просимо нам надати можливість побудувати аптеку. А надалі іде сесія, ми показуємо проектну документацію. Всі розглядають, дивляться проектну пропозицію, потім вирішується питання про відведення земельної ділянки, потім на відведеній ділянці нам дозволяють розробити проект того, що ми маємо будувати. Проект відповідним чином затверджується і нам дозволяють. Ми заповнюємо декларацію і говорим про те що розпочинаємо будівництво… Ви знаєте, що це питання відносно конкурсу ніколи не піднімалося. Бо жодного разу ніхто не ставив це питання. І на сьогоднішній день останнім часом піднімали це питання депутати, то є мабуть ще якась колізія в нашому законодавстві, де чітко не говориться про те. Це не була свобідна ділянка, а конкурс дається коли свобідна ділянка».

Схоже, завдяки таким шпаринкам у законодавстві в Луцьку на території поліклініки №2, пологового будинку та дитячої поліклініки уже функціонують аптеки. От і виходить, одним рішенням сесія міської ради припинила право постійного користування частини земельної ділянки площею 13 соток у зв’язку із добровільною відмовою медзакладу, і одразу ж затвердила фірмі «Волиньфарм» проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки більшою площею - 17 сотих та надала в оренду строком на 5 років. То чому ж головні лікарі медзакладів відмовляються від частин територій – лишається хіба що здогадуватися. Ймовірно, незабаром аналогічна аптека з’явиться і біля обласного онкодиспансеру. Зі слів директора згаданого товариства, уже працюють над новою проектною документацією. Чому саме на території лікувальних установ?

Станіслав Шайко: «Фірма «Волиньфарм» розробила за мету проект, щоб у поліклініках, де найбільша концентрація хворих, були хороші аптечні заклади. Аптечний заклад -це заклад охорони здоров».

Станіслав Шайко каже: в першу чергу думають про комфорт для тих, хто сюди йтиме за допомогою, та про умови зберігання ліків. Пацієнти інакшої думки.

Лучанин Володимир Лапеченков: «Там аптек і така багато, але це, мабуть, нема куди дівати гроші і вкладають у нерухомість. Все ж всі аптеки і всі ліки які виробляються в Україні вони всі приватні і їм треба десь вкладати кошти от вкладають… Це 100% бізнес на якому наживаються. На біді людей. Я не кажу про тих хто працює в аптеках їм платать там якісь копійки, які вони заробляють. А все інше - це бізнес, при чому великий бізнес, де крутяться великі гроші».
 

Отож , схоже, права інвалідів на безперешкодний доступ до комунальної установи порушується до тих пір, доки вони самі не заб’ють на сполох. А аптечні гіганти розширюють свій медичний бізнес і запевняють, що працюють задля збереження здоров’я хворих.