Археологи продовжують дослідження на місці масових захоронень жертв, розстріляних у роки Другої світової війни енкаведистами. Про це повідомили у прес-центрі ДП «Волинські старожитності».

ДП «Волинські старожитності», яке входить до ВГО «Союз «Народна пам’ять», спільно із Радою охорони пам’яті боротьби і мучеництва та Волинським краєзнавчим музеєм продовжують дослідження на городищі у Володимирі-Волинському, де поруч із залишками замка Казимира Великого XIV ст. відбувалися масові розстріли громадян польської національності.

Цього року пошуковцями виявлено поховальну яму №6, розмірами 5,5х6,2 м, в якій знайдені і ексгумовані понад 500 цівільних і військових осіб польської національності. Серед супровідних матеріалів виявлено польські військові ґудзики до мундира, підкови до військових польських чоботів, католицькі іконки, 9 золотих монет.

Про те, що злочин здійснив НКВС, свідчить велика кількість (понад 70) гільз від пістолета ТТ. «Нелюди розстрілювали і жінок, і дітей в потилицю, опісля добивали прикладами і засипали тіла вапном», – свідчать археологи.

У могилі відсутній анатомічний уклад тіл, масово потрощені черепа – дивитися на все це навіть професійному археологу важко.

Але вже на сьогодні можна з впевненістю сказати, що, як і у попередні роки, виявлено жертви НКВС. Не євреїв, розстріляних УПА чи нацистами, а саме поляків. Архіви, на жаль, про цю страшну трагедію мовчать.

Пошук буде продовжено.