Нещодавно Луцька міська рада виділила 2 800 000 гривень на модернізацію тепломереж та системи опалення міста. Ми вже писали про те, що під час розгляду питання «Про зміни до бюджету» одним із пунктів було виділити комунальному підприємству кошти для забезпечення заходів щодо зменшення споживання природного газу.

Така потреба виникла у зв’язку з рішенням селекторної наради Антикризового енергетичного штабу від 3 липня цього року щодо 10% зменшення споживання природного газу, однак уже на засідання сесії міський голова Микола Романюк наголосив на тому, що тепер потрібно зекономити не 10, а 30% газу.

Для цього ДКП «Луцьктепло» ніби то навіть розробило план заходів, у які входить технічне переоснащення котелень, заміна насосів та пальників та реконструкція мережі. Щоправда, детальний план ретельно ховають від громади, кажуть, так треба. 

Саме підприємство може забезпечити заходів на суму 1 125 000 гривень, однак «Луцьктепло» розробило ще й низку додаткових заходів на суму 2 800 000 гривень, про що й безпосередньо керівництво підприємства просило міську раду.

Аби хоч трохи зрозуміти, про яку модернізацію йде мова ми звернулися до міського голови Миколи Романюка, однак жодної конкретики так і не почули.

Стосовно планів реконструкції Микола Романюк взявся розповідати про небезпеку припинення подачі газу з Російської Федерації та необхідність проведення модернізації теплосистеми. Усе в загальних фразах.

«У зв’язку з тою ситуацією, яка в нас зараз є, що є загроза, що з Росії може бути не поставлений газ в належному об’ємі, для того, щоб провести нормально опалювальний сезон – було прийнято рішення спочатку на 10% зменшити поставку газу в місто. Потім прийнято рішення 30%. Якщо говорити про заходи, то вони є досить обширними і по тому самому підприємству «Луцьктепло», там є цілий комплекс заходів, і по бюджетних установах, ми визначаємо, що необхідно зробити, щоб зекономити тепло», - пояснив Микола Романюк.

Коли ж у голови поцікавилися скільки коштує хоча б один котел він взявся розповідати, що йому потрібно проводити сесію, а стосовно цін – Європейський банк реконструкції та розвитку підготував цілу книжку. Крім того, Микола Романюк обмовився, і тим самим підтвердив слова депутата Луцькради Рустама Дячука, що кошти, які буде використовувати «Луцьктепло», насправді це кошти лучан, сплачені за послуги, а не власне кошти підприємства.

«В межах 10 мільйонів треба. Вони всі детально розписані. Підприємство – десь 7 мільйонів, 7.7 мільйонів навіть воно планує за рахунок тих коштів, які у них буде можливість взяти, так скажемо із тих доходів, які вони отримують».

Якщо ж мова йде про «Луцьктепло», то користуючись нагодою ми хотіли нагадати меру про невиконані обіцянки. Нагадаємо, що 29 травня під час зборів трудового колективу ДКП «Луцьктепло» Микола Романюк пообіцяв звільнити одіозного фінансового директора підприємства Тетяну Казачек до 5 червня, однак станом на сьогодні жінка успішно продовжує працювати на підприємстві…лише не на тій посаді. Зауважимо, що ці питання неабияк роздратували градоначальника.

«Ви прийшли розмовляти про Тетяну Казачек? Чи по енергозбереженню? На цьому все. Я на роботу не приймаю, і не звільняю. Я обіцяв внести зміни до штатного розпису, і я свою обіцянку виконав – такої посади як фінансовий директор зараз там немає. Комусь щось не подобається? Я не збираюся в трудовому колективі розставляти хто, де, куди має бути».

Ще одне питання, яке турбує працівників це сумнівна оренда на першому поверсі. Комунальники запевняють, що уже впродовж багатьох років невідома фірма оренду приміщення на першому поверсі адмінбудівлі підприємства, у той час як ведеться будівництво 4 поверху. Однак і про це міський голова «ні сном, ні духом».

«Я не знаю, яка фірма орендує в «Луцьктепло», Водоканалі, поліклініці. Я ще маю знати хто  орендує? Це вже ні в які рамки не вкладається те, що ви запитуєте!», - обурився Романюк.

Коли ж стало зрозуміло, що міський голова готовий спілкуватися лише на тему енергозбереження ми запитали, що буде з котельнею по вулиці Винниченка, адже з плану заходів модернізації вбачається, що модернізація котельні по вулиці Потапова, дозволить взагалі закрити об’єкт по Винниченка. Та виявилося, що міський голова абсолютно «не в курсі» того, за що кілька хвилин тому агітував депутатів проголосувати.

«Я зараз не можу в секунді сказати, що буде з якимось об’єктом. Я не пам’ятаю, що має робитися на котельні на Потапова».

І на останок ми хотіли дізнатися, чи не вийде так, що на модернізацію тепло системи буде витрачено більше коштів, аніж буде зекономлено при скороченні використання газу на що Микола Романюк, знову ж таки конкретно не зміг відповісти.

«Я вам скажу так, що всі ті заходи, які передбачені при покладенні 10 мільйонів євро на 13 років ЄБРР – окупність його буде за 7 років».

Так от заплутавши нас ще більше міський голова Микола Романюк прояснив ситуацію на ДКП «Луцьктепло».