На Волині шукають дезертирів, зокрема тих чоловіків, які ухиляються від призову до армії. Їм загрожує кримінальна відповідальність у вигляді позбавлення волі строком на 5 років, - повідомляє Інформаційне агенство Волинські новини.

Як повідомлялось, прокуратура зайнялася 39-річним ковельчанином, який ухиляється від служби в українській армії. І за це він може опинитися за гратами, згідно із статтею 336 Кримінального кодексу України.

Нагадаємо, Закон «Про часткову мобілізацію» підписав Президент України Петро Порошенко 23 липня 2014 року.

Так, згідно з документом, призиватимуть за вказівкою нарядів Генерального штабу лише тих, хто проходив військову службу та за своєю спеціальністю підходить у ту чи іншу військову частину.

Також у законопроекті визначено, що не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов'язані: чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років; жінки, на утриманні яких перебувають діти віком до 18 років; жінки та чоловіки, які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років; Ця категорія людей, може призиватися на військову службу лише у випадку їхньої згоди тільки за місцем проживання. Мобілізація також не торкнеться жінок та чоловіків, на утриманні яких перебуває дитина (діти), якщо вона (він) є інвалідом I чи II групи, до досягнення нею (ним) 23 років.

Щодо тих, хто ухиляється від військової служби, у коментарі Волинським Новинам розповів тимчасово виконувач обов’язків командира 51-ї окремої механізованої бригади у Володимирі-Волинську Андрій Якимов: «Я мушу констатувати факт, що десь близько 40 волинських військових дезертирували. Окрім того, є ще близько 30 чоловіків, які ухиляються від призову до армії. Наголошую, що усі вони будуть нести відповідальність». 

Проте окрім тих, хто не хоче захищати Батьківщину, є чимало справжніх героїв, яких бачив на власні очі волонтер з Рожища, який під кулями віз їжу і бронежилети в зону АТО.

А офіцер із Міноборони Костянтин Машовець цього місяця наголосив, що моральний дух бійців 51 бригади - зашкалює. 

«Моральний дух у хлопців - зашкалює, до сепаратюг у них - мало не кровна вендета. Усі – добровольці», - каже Машовець.