В ході п’ятдесят восьмої сесії міської ради депутати розглянули інформацію виконувача обов’язків начальника Ковельського МВ УМВС України у Волинській області (по обслуговуванню міста та району) полковника міліції Івана Туся про роботу очолюваного ним підрозділу щодо недопущення несанкціонованої (стихійної) торгівлі в м. Ковелі, - пише Про Ковель.

В інформації йдеться про те, що керівництвом Ковельського МВ УМВС України у Волинській області постійно приділяє увагу охороні громадського порядку в Ковелі, попередженню вчинення злочинів і скоєння адміністративних правопорушень. Силами дільничних інспекторів міліції та інспекторів патрульної служби проводиться комплекс заходів, спрямованих на ліквідацію стихійної торгівлі в місті, - повідомили у Ковельському міськвиконкомі.

Для підтримання належного порядку та недопущення торгівлі в невстановлених місцях, зокрема в районі Привокзальної площі, у двозмінному режимі з 6.00 до 13.00 год. та з 13.00 до 21.00 год. проводиться патрулювання даної території Однак з навколишніх сіл та районів дизель-поїздами та автобусами приміського сполучення прибуває велика кількість громадян, які мають на меті збути власну сільськогосподарську продукцію. Для розміщення такої кількості торгуючих на ринку в ранковий час недостатньо місць, у вечірній час ринок закритий, а у вівторок взагалі вихідний. Самі ж люди дуже неохоче йдуть торгувати в ринок, оскільки за десятки років існування стихійної торгівлі на Привокзальній площі люди звикли продавати, а місцеве населення купувати продукцію саме на Привокзальній площі.
Питання ліквідації стихійної торгівлі є актуальним, особливо на Привокзальній площі, яка фактично є візитівкою Ковеля. Однак ми повинні розуміти й те, що люди продають вирощену власноруч продукцію для того, щоб мати кошти на прожиття. Крім того, події в державі у грудні 2013 р. – лютому 2014 р. негативно вплинули на ставлення місцевого населення до правоохоронних органів, тому інколи навіть проведення міліціонерами роз’яснювальних бесід із громадянами на Привокзальній площі викликає бурхливу реакцію у людей. І якщо вчасно не владнати ситуацію, це може спровокувати більш серйозні наслідки. На даний час основний акцент у роботі міліції робиться на недопущення розростання так званого ринку привозної сільськогосподарської продукції та на виявлення осіб, які займаються саме перепродуванням сільськогосподарської продукції. На таких громадян складаються адміністративні протоколи, які направляються до суду. Однак переважно під час розгляду таких адміністративних справ суддями приймається рішення попередити правопорушника без застосування штрафних санкцій, навіть якщо протокол складається повторно. Це певною мірою також негативно впливає на ефективність роботи у боротьбі зі стихійною торгівлею.

За звітний період працівниками Ковельського МВ було виявлено та задокументовано 59 порушень адміністративного законодавства, а правопорушників притягнуто до відповідальності. Зокрема 54 особи за ст. 160 КупАП (торгівля в невстановленому місці); 5 осіб за ст. 164 КупАП (незаконна торгівельна діяльність). Робота в даному напрямку продовжується.
Ковельський МВ не знімає із себе відповідальності за наведення належного порядку в місті, зокрема щодо ліквідації стихійної торгівлі та недопущення такого явища в подальшому. Однак відповідно до частини 2 статті 255 («Особи, які мають право складати протоколи про адміністративні правопорушення») КУпАП, крім посадових осіб органів внутрішніх справ, адміністративні протоколи за торгівлю з рук у невстановлених місцях мають право складати посадові особи, уповноважені на те виконавчими комітетами рад, які також повинні як контролювати так і створювати умови для торгівельної діяльності.

Виконувач обов’язків начальника Ковельського МВ УМВС України у Волинській області (по обслуговуванню міста та району) Іван Тусь вважає, що робота в боротьбі зі стихійною торгівлею була б більш ефективною, якби вживались спільні заходи роз’яснювального характеру із залученням спеціалістів усіх компетентних служб.

Для покращення ситуації з недопущення стихійної торгівлі та інших порушень в даній сфері керівник місцевої міліції пропонує вжити практичних заходів з усунення самої причини даного явища, тобто виділення додаткових торгових місць для збуту сільськогосподарської продукції на Привокзальному ринку за рахунок одного-двох рядів торгових контейнерів, бажано поблизу входу в ринок. Також варто більш активно долучатись до проведення роз’яснювальної роботи із населенням щодо недопущення торгівлі з рук у невстановлених місцях представникам відділу торгівлі та захисту прав споживачів виконавчого комітету Ковельської міської ради.
Інформацію в.о. начальника Ковельського МВ УМВС України у Волинській області (по обслуговуванню міста та району) Івана Туся депутати міської ради взяли до відома.