Журналістка англійської газети «The Guardian», яка випускається з 1821 року, відвідала Луцьк, для того щоб поспілкуватись із сім’ями, які були змушені тікати зі Сходу України, де триває війна. Про це пише Інформаційне агентство Волинські Новини.

Еллі Роуз (EleanorRose) приїхала до Луцька прямо з Сирії, де висвітлювала стихійне лихо, яке там трапилось. Як розповіли громадські активістки Юлія Вусенко та Ірина Осіпова, жінка сама знайшла їх та звернулась з пропозицією написати про переселенців зі Сходу, які нині живуть на Волині:

«В листі Еллі вказала, що вона є незалежним журналістом і відвідує різні центри благодійного фонду «Карітас» по всьому світу і хотіла би поспілкуватись з місцевими переселенцями», - розповіли активістки.

Як зазначила Еллі, здебільшого вона пише для англійської газети «The Guardian» та американського журналу «Readerʼs Digest» про гуманітарні питання та проблеми у суспільстві. Попри те, що жінка не володіє ні українською, ні російською мовами, їй все-ж вдалось поспілкуватись з місцевими. Загалом, її цікавило питання стосунків місцевих жителів з переселенцями та чи нормально сприймають волиняни чоловіків, які втекли зі Сходу, де триває війна. Жінці вдалося порозмовляти з 5 родинами.

Окрім того, журналістка поспілкувалась з волонтерами та просто небайдужими громадянами, які допомагають переселенцям облаштуватись на новому місці. Зокрема, з Ганною Зінчук – представником ВОБФ «Карітас –Волинь» та керівником волинської філії фонду Володимиром Кметьом.

Після декількаденного візиту у Луцьку жінка планує повернутись назад в Сирію. Висновки, які зробила журналістка опісля спілкування із переселенцями, вона обіцяла опублікувати у матеріалі, який згодом з'явиться на сторінках англійської газети, або ж на шпальтах електронної версії видання.

Нагадаємо, на Волинь приїхало більше 200 вимушених переселенців зі Сходу. Зазначимо, деякі переселенці продовжують нарікати на роботу соціальних служб і не погоджуються з умовами проживання у селах, куди їх поселяють. Раніше деякі депутати обласної ради висловлювали думку про те, що окремі переселенці виглядають так, наче приїхали спеціально поширювати хибну інформацію про Волинь. З метою безпеки чоловіків-переселенців особливо ретельно перевіряють правоохоронці та СБУ.

Довідково:

Гардіан (англ. The Guardian) — британська газета, що виходить у Лондоні і Манчестері. Вважається однією з найкращих газет Великобританії. Була заснована в 1821 році під назвою «Манчестер Гардіан» (англ. The Manchester Guardian) і стала щоденною газетою в 1855 році. Газета займає незалежну ліберальну позицію в своїх передовицях, але надає велику увагу широті та глибині охоплення новин. Видання дотримується ліво-центристської орієнтації, має попит серед ліберальних читацьких кіл Великобританії і велику читацьку аудиторію по всьому світові. Виходить в кольоровому форматі, але в деяких інших країнах ще зберігся чорно-білий варіант. Газета отримала декілька впливових нагород, зокрема Нагороду Британської преси в 1999 та 2006 роках. На думку багатьох — Гардіан має найкращу електронну версію в інтернеті.