У рамках Всесвітнього дня боротьби з вірусними гепатитами лучанам розповіли, чим небезпечний гепатит С, які його перші симптоми та як подолати недуг. Про це пише Інформаційне агентство Волинські Новини.

Як зазначили організатори, цьогоріч, з урахуванням масштабних бойових дій на Сході України, що супроводжуються великою кількістю загиблих і поранених військовослужбовців та мирних жителів, проблема надзвичайно високого рівня небезпеки інфікування гепатитом набуває ще більшої актуальності. Так, за станом на сьогодні, на обліку перебуває близько 1800 лучан, які хворіють цим недугом. Проте, зі слів лікарів, де-факто ця цифра набагато більша, оскільки далеко не всі люди стають на облік і реєструють його лише останні роки.

Як зазначила головний інфекціоніст Волині Галина Морочковська, головною проблемою є байдужість громадян. Оскільки, з її слів, звертатись за лікуванням потрібно на етапі клінічних проявів, а не на етапі цирозу. Мовляв, саме на першому етапі вірусний гепатит не дає ускладнень і можливо повністю побороти недуг.

Як стверджує Галина Морочковська, вірусний гепатит є небезпечний тим, що досить довгий період може ніяким чином себе не проявляти – навіть до 10 років. Проте хвороба прогресує, і в людини проявляється хронічна втомлюваність, зниження працездатності, невелике підвищення температури, втрата апетиту, болі в суглобах тощо. Зі слів інфекціоніста, в цьому випадку потрібно негайно звертатись до сімейного лікаря за допомогою, після чого провести розширене виявлення на базі Волинської обласної інфекційної лікарні.

Боротись із гепатитом на «запущених» стадіях дуже важко – як фізично, так і морально, і матеріально. Про це, як ніхто інший, знає лучанин Сергій. Хлопець хворіє з 9 років і досі не може повністю позбавитись недуги:

«В 2004 році лікувався більш доступними на той час ліками – «Лафероном». Цей препарат має невеликий відсоток виліковування – близько 20-30%. Тому тоді вдалось лише знизити вірусне навантаження, що дозволило мені дочекатись нової програми лікування».

Останнім часом у боротьбі з гепатитом Сергію неабияк допомагає держава, яка повертає кошти за придбання уколів та допоміжних таблеток. Вони, зі слів хлопця, набагато ефективніші, проте мають свої побічні ефекти – після уколів хлопець відчуває слабкість, підвищується температура тощо.

«В описі препарату взагалі пише, що може бути депресія. Але вона може виникнути вже тоді, коли дізнаєшся ціну лікування», - жартує юнак і висловлює сподівання, що у його війні з гепатитом переможцем стане саме він.

Про дороговизну лікування не з чуток знає лучанка Юлія, яка у свій час поборола хворобу. На це в неї пішло чимало часу, сил, та більше 10 тисяч доларів. Жінка згадує, що лікарі довго не могли встановити їй діагноз – підозрювали навіть ВІЛ. Вже згодом ескулапи повідомили, що в неї – гепатит С. Спершу Юлія «запустила» лікування через відсутність інформації про хворобу.

З часом їй гіршало і гіршало, поки одного дня вона не потрапила в лікарню майже присмерті. Юлія згадує, що спочатку не могла наважитись на терапію оскільки переживала за побічні ефекти від лікування. Жінка каже, що їй, з допомогою друзів, знайомих та чоловіка, вдалось перемогти хворобу:

«А ще я дуже сподівалась на Бога. Я молилась і просила, щоб Він мені допоміг».

Долучитись до дійства, яке відбувалось на центральній площі Луцька запрошували всіх охочих. Також перехожим роздавали листівки з детальною інформацією про вірусний гепатит, його основні ознаки та способи лікування. Закінчилось дійство концертом.