Нововведення у порядку видачі дозволів на порушення об’єктів благоустрою можуть становити небезпеку для цілісності мереж, - вважають учасники круглого столу у Луцькій міськраді. Про це повідомляє Інформаційне агенство Волинські новини.

Круглий стіл з обговорення проекту рішення Луцької міської ради «Про Затвердження Порядку видачі дозволів на порушення об’єктів благоустрою або відмови в їх видачі, переоформлення, видачі дублікатів, анулювання дозволів на території міста Луцька» відбувся 30 липня.

Як повідомила заступник міського голови Лариса Соколовська, постанова кабміну покликана спростити порядок видачі дозволів на порушення об’єктів благоустрою (якими можуть бути і бруківка, асфальт, прибудинкова територія). У лютому у міськраді підготували листи до усіх власників мереж у Луцьку із проханням уточнити, чи буде постанова забезпечувати збереження мереж на території міста. Планується, що під час видачі дозволів, надалі керуватимуться майбутнім рішенням міськради, на основі типового порядку видачі дозволів.

З її слів, свої пропозиції надали представники підприємств та структур, що обслуговують мережі («Укртелеком», «Луцьктепло», «Луцькводоканал», «Волиньобленерго» тощо). Зміст їхніх листів різний, проте резюме їхні подібні – якщо ухвалити зміни зараз, мережі у Луцьку руйнуватимуться і неможливо буде знайти відповідального.

У декого з учасників обговорення виникли зауваження до окремих пунктів проекту рішення. Так, у ньому йдеться про те, що дозвіл не вимагається, якщо роботи здійснюються особами, які мають документ, що засвідчує право власності, або право користування земельною ділянкою. Представники підприємств зауважили, що чимало мереж пролягають приватизованими ділянками.

Відповідно до нововведень, власник зможе виконувати земляні роботи на місці, наприклад, проходження кабелю, не запитуючи нікого про дозвіл, що небезпечно. Зі слів учасників круглого столу, якщо схвалити такі зміни, то складно буде висунути комусь претензії за пошкодження мереж. Отже, пропонували доповнити проект рішення реченням про те, що власник нестиме відповідальність за збереження цілісності мереж.

Начальник департаменту житлово-комунального господарства міської ради Іван Кубіцький зауважив, що власник земельної ділянки зобов’язаний звернутися у підприємство, відповідальне за обслуговування мережі, які проходять його земельною ділянкою (наприклад, в «Укртелеком», якщо це телефонний кабель), а змушувати приватників «оббігати всі організації» - недоцільно.

У результаті круглого столу, його учасники дійшли згоди щодо того, що зміни та пропозиції до проекту рішення прийматимуть протягом наступних десяти днів. Після цього документ винесуть на розгляд депутатів під час вересневої сесії міськради.