Контроль за розробкою Хотиславського родовища крейди, що у Ратнівському районі, втрачений.

Невідомі зруйнували свердловину і водомірний пост, завдяки яким велися спостереження за рівнями поверхневих і підземних вод поблизу Хотиславського родовища крейди, що в Малоритському районі Брестської області. Про це пише Інформаційне агентство Волинські Новини.

Нагадаємо, в 2013 році кар’єр «Хотиславський», де роботи були тимчасово призупинені, почав працювати під ретельним наглядом білоруських та українських екологів.

Волинська гідрогеолого-меліоративна партія (ГГМП) на замовлення Інституту водних проблем і меліорації НААН України провелароботи з відновлення спостережної моніторингової мережі за рівнем ґрунтових та поверхневих вод в межах можливого впливу розробки Хотиславського родовища крейди. Зокрема, пробурили три спостережні свердловини та влаштували три водомірні гідрологічні пости.

Цього року спільно з інститутом водних проблем і меліорації

моніторингові роботи в зоні можливого впливу кар’єру «Хотиславський» продовжуються не зважаючи на те, що кошти на їх проведення ще не виділені.

Зокрема, спеціалісти ГГМП проводять заміри рівнів підземних та поверхневих вод, виконуються їх хімічні аналізи.

Ці роботи важливі і необхідні у зв’язку з великою загрозою впливу розробки родовища крейди «Хотиславське» на рівень підземних вод та їх якість. Оскільки кар’єр розташований усього за кілька сотень метрів від кордону України, то існує висока ймовірність пониження рівнів підземних вод, включаючи навіть зникнення їх у питних колодязях та погіршення якості. Можливе також пониження рівнів води в третьому за площею

озері Волині - Турському, що призведе до великих екологічних проблем та проблем в меліорації.

Під час чергових виїздів на роботи з проведення моніторингу, працівники Волинської ГГМП виявили, що наданий час вже зруйновано влаштовані в 2013 році свердловину №2 на кордоні з Республікою Білорусь в районі пропуску «Сушитниця» Ратнівського району, яка знаходилась в безпосередній близькості до кар’єру, та зруйновано водомірний пост на озері Турське біля села Тур Ратнівського району.

Руйнування спостережної сітки унеможливлює виконання моніторингу хоча б в тому обсязі, який існував у 2013 році, якого і так не достатньо. Що своєю чергою позбавляє можливості вчасно попередити та зреагувати на можливий вплив розробки Хотиславського родовища крейди на рівні підземних та поверхневих вод. Вартість робіт з відновлення зруйнованої моніторингової сітки орієнтовно становить 4,5 тисячі гривень.

Сподіваємося, що правоохоронні органи знайдуть зловмисників і вони отримають відповідне покарання.