ПАТ «Аграрний Фонд» намагається відшкодувати мільйонні збитки, завдані Державним підприємством  «Луцький комбінат хлібопродуктів №2» через Господарський суд Волинської області.

Публічне акціонерне товариство «Аграрний Фонд» звернулося із позовом до суду, аби стягнути з Луцького КХП №2 22 мільйони 580 тисяч 787 гривень 85 копійок збитків за зерно, яке зберігалося на складах хлібзаводу.

Ще в листопаді минулого року підприємство дало на зберігання КХП велику кількість зерна, однак після непланової перевірки виявили нестачу у 14 тисяч тон зерна. Це і стало причиною наказу голови правління ПАТ «Аграрний Фонд» і Державної фінансової інспекції сільського господарства у Волинській області провести на КХП №2 ревізію.

ПАТ «Аграрний Фонд» не дорахувався чималу кількість свого збіжжя, яке було на зберіганні складів КХП №2 ще з листопада минулого року. Крім того, це і стало причиною позову до Господарського суду Волинської області про відшкодування завданого збитку у понад 22 мільйони гривень.

Саме тому судом було відкладено розгляд справи для того, аби дочекатися закінчення перевірки та отримати її результати.  А також для з`ясування усіх обставин було залучено у якості третіх осіб представників Державної фінансової інспекції сільського господарства у Волинській області на сторону відповідача та Міністерства аграрної політики та продовольства України на сторону позивача.

Під час наступного судового засідання представник Луцького хлібзаводу Валентин Романюк повідомив, що він не може надати актів перевірки, оскільки відразу ревізії документи передали до Міністерства аграрної політики та продовольства України на розгляд. Тому, з його слів, ні результати, ні рішення невідомі. На підставі цього було подано клопотання про відкладення розгляду справи.

Однак, як стало відомо від представника Держфінінспекції сільського господарства у Волинській області Тараса Шляхтича вже копія цього акту є. По результатах перевірки шляхом переважування було виявлено нестачу у розмірі 26 тисяч 900 тон зерна.

Після цього суддя Господарського суду Софія Костюк зробила висновок, що Держфінінспекцію варто залучити на сторону Аграрного фонду.

Думку представника Міністерства аграрної політики та продовольства України заслухати не вдалося, бо з невідомих суду причин він на слухання не з`явився.

На період перевірки, як було передбачено умовою контракту,  директора Степана Москвича було відсторонено від виконання обов’язків. На той же час був призначеним в.о. директора  Валерій Соловей.  

 «Оскільки з Аграрним фондом вже дозволено помол на півтори тисячі зерна для випічки хліба, тому зараз вирішується питання щодо керівництва», - сказав він.

Господарський суд Волинської області знову ж таки оголосив перерву, аби дочекатися більш детального висновку ревізії. Також ймовірно, що позовні вимоги ПАТ «Аграрний Фонд» будуть збільшеними. 

Начальник Головного управління агропромислового розвитку Волинської ОДА Юрій Горбенко в коментарі нашому виданню рсказав. щ йому у цій справі  відомо небагато. Зокрема, він повідомив, що на ДП «Луцький комбінат хлібопродуктів №2» проводилася інвентаризація з 1-го по 25-те липня. У цей час роботу підприємства було припинено. З його слів, факт нестачі зерна таки є. Більш конкретною інформацією він поки не володіє.

«На сьогоднішній день мені відомо, що на залишку КХП №2 є 12 тисяч тон зерна і стоїть питання про відновлення роботи підприємства», - пояснив Юрій Горбенко.