Бійцям, які вистояли 10 днів під «градами» й мінометами, а потім потрапили у полон до сепаратистів й були доправлені до Росії, нині військова прокуратура оголосила підозру у дезертирстві. Чимало українців такий підхід у цій справі направду обурив. Пише Нововолинськ діловий.

Петиція, яку варто підписати кожному нововолинцю, аби врятувати життя наших земляків. Вони вистояли 10 днів у глухому оточенні, а тепер прокурори їм шиють дезертирство.

«Пане Президенте!

Дізналися, що сьогодні захисникам України, які мужньо тримали оборону на кордоні біля Червонопартизанська, а зараз перебувають у Запоріжжі (в/ч А1978), військова прокуратура оголосила про підозру в дезертирстві.

Ці бійці вистояли 10 днів у глухому оточенні — під "градом" і мінометним вогнем, без харчів, води і боєприпасів, із розбитою бронетехнікою. Звичайні мобілізовані хлопці, вони виявили справжній героїзм. Командування покинуло їх там напризволяще. Вони були приречені, але вижили, вимушено відійшовши на територію Росії.

За інформацією із мережі Інтернет стало відомо, що там їх допитувала ФСБ, провокували пропагандисти-журналісти, там їм пропонували статус біженців і повний соціальний захист. Але хлопці дружно відкинули спокусливі пропозиції й повернулися в Україну. Вони готові служити Батьківщині надалі.
Однак замість оголосити їм подяку за стійкість і героїзм, замість надати їм тривалу відпустку для реабілітацїї їх — фізично і психічно виснажених за 4 місяці АТО — закрили у військовій частині, тягають на принизливі допити.

Унеможливили їхні контакти з родичами — навіть телефоном. Вони не можуть отримати від друзів і рідних ані передач, ані звістки. А сьогодні, 31 липня, попри величезний суспільний резонанс цієї історії про українську "9-ту роту", їм оголосили про підозру в дезертирстві.

Тепер героям і захисникам України загрожує від 2 до 10 років ув'язнення.

Вимагаємо від Вас, пане Президенте:
1. Негайно припиніть це знущання військової прокуратури й Міністерства оборони з захисників України.

2. Негайно зустріньтеся з цими бійцями, вислухайте з перших вуст страшну й жорстоку правду про АТО, про дії чи бездіяльність командування, про смертельні стратегічні і тактичні помилки керівників АТО.

3. Притягніть до суворої відповідальності тих генералів, які на 10 днів покинули сотні бійців у глухому оточенні і прирекли їх на смерть. Втрати були величезними!

4. Захистіть і належно вшануйте бійців, які вийшли з оточення, не дозвольте нікому кинути тінь ганьби й недовіри на цих солдатів.

Якщо ви негайно не втрутитесь у цю безпрецедентну й ганебну для української влади ситуацію, ми: рідні й друзі бійців, громадські активісти, журналісти, просто ЛЮДИ — влаштуємо під Міністерством оборони і ГПУ третій Майдан. На знак протесту проти боягузів-генералів, які хочуть повісити на солдатів свої прорахунки, і проти провокаторів-прокурорів, які свідомо й зухвало готують суспільний вибух».

Натисніть тут, аби підписати документ, адресований Президенту.

Нагадаємо, 42 українськими військовослужбовцями, які перейшли україно-російський кордон, зараз займаються органи Генпрокуратури.