Культурний діяч Сергій Шишкін повідомив у мережі Фейсбук, що розпочався суд над бійцями 51 бригади.

У дописі йдеться: «Зателефонував щойно з Запоріжжя Taras Bilka! Суд по 51-й в Жовтневому районному суді. Люди пікетують. Прийшла Самооборона. Нарід підтягується. Знімають багато центральних каналів! Стрім, на жаль, запустити не може… Зробить сюжет. Дякую, Брате! Слава Україні і Героям 51-ї!».

Як повідомляє ТРК Аверс, громадські активісти з Запоріжжя у соцмережах розповіли про перебіг подій вчорашнього вечора: «Сьогодні 31.07.14 в 18.00 під стінами Уральських Казарм в Запоріжжі зібралися активісти запорізького майдану, які прийшли підтримати Матерів і їх синів, яких утримують під охоронною з обмеженнями в спілкуванні і пересуванні по частині. З учорашнього дня з Західної України приїхало 8 матерів, а всього очікується 41 чоловік. Їх сини з 51 окремої механізованої бригади, які боролися за Україну і перебуваючи в оточенні 10 діб, в найтяжких умовах, перебували під обстрілом градів і мінометів на передовій, в районі Ізварине. І всі ці 10 діб підмога, з боку міноборони, так і не прийшла. Залишені напризволяще, на їх особисте витримку і мужність, без боєприпасів, їжі і води (хто небудь з читаючих жив хоч 1 добу без краплі води? - а вони були без води не одну добу), щоб не потрапити в полон були змушені перейти на російську територію, але не як полонені або дезертири, а як ті, хто не хотів помирати сидячи в окопі без можливості відобразити атаку ополченців і бути живою наводкою для російської артилерії.


На відео, які будуть в наступному пості - ви почуєте з перших вуст від матерів і адвокатів про те як все відбувалося. Хлопців із західною, реально хочуть підставити під те, що нібито «бандерівці не хочуть битися за Україну». По 16-ти з них висунуто обвинувачення за статтею 409, ч.3 1. Ухилення військовослужбовця від несення обов'язків військової служби шляхом самокалічення, або шляхом симуляції хвороби, підробки документів чи іншого обману - карається Тримання у дісціплінарному батальйоні на термін до двох років або позбавленням Волі на тій самий термін.


2. Відмова від несення обов'язків військової служби - карається позбавленням волі на строк від двох до п'яти років. 3. Діяння, передбачені частинами першою або другою цієї статті, вчинені в умовах воєнного стану або в бойовій обстановці, - караються позбавленням волі на строк від п'яти до десяти років.


Військова прокуратура України ініціювала активне розслідування. в Запоріжжі з'їхалася група слідчих з Одеси, Миколаєва, Кіровограда, Білгород-Дністровський. На питання - чому їдуть слідчі з інших міст, я отримала відповідь, що Запоріжжю одному не впоратися з цим процесом. З чого зрозуміло, що військова прокуратура вирішила довести цю «справа» до обумовленого зверху кінця. Основним двигуном процесу є якийсь Івлєв М.М. запорізький прокурор з нагляду за додержанням законності у військовій сфері Південного регіону України. Старший радник юстиції. Так само на документах стоїть підпис Александров О.В. -  прокурор Запорізької прокуратури нагляду за додержанням законiв у военнiй сферi, молодший радник юстіцii. І ще присутні адвокати, які зараз надають безкоштовну допомогу бійцям, які вважають – за те що вони проводять справу не в тому ракурсі на який натякає військова прокуратура, можуть не сьогодні - завтра потримати повістки в армію, щоб знали своє місце і не виступали «за» «там де їм вказують виступати» не «за».


На відео нижче – матері солдат під військовою частиною де перебували хлопці.