Біля будівлі Уральських казарм цілодобово чергують рідні бійців з волинської 51-ї окремої механізованої бригади. Їх сини і чоловіки, що потрапили 25 липня в російський полон, зараз знаходяться в Запоріжжі. Хлопці звинувачуються в дезертирстві, їм світить від 5 до 10 років позбавлення волі.

Родички не розуміють, чому їх рідних вважають зрадниками. Заступитися за військовослужбовців прийшли і запорізькі громадські працівники, - повідомляє видання Z-city.com.ua.

Татьяна Січкун залишила двох своїх маленьких дітей вдома з бабусею і відправилася підтримати чоловіка. Напередодні її чоловік Віктор зателефонував своїй дружині з невідомого номера і повідомив, що знаходиться зараз в Запоріжжі і що його вважають злочинцем.

Жінка розповіла, що вже бачилася з чоловіком і практично не впізнала його. «Почуває він себе нормально, тільки от неабияк схуд», - уточнила Тетяна.

Зі слів жінки, Віктору разом з іншими солдатами російські терористи поставили ультиматум: або здавайтеся, або ми вас всіх зрівняємо з землею. «Вибору у наших бійців не залишалося, адже вони були з голими руками. Тим більше, всі молоді і всі жити хочуть!», - Зі сльозами на очах додала Тетяна Січкун: «Їх в Росії прохали: «Залишайтеся хлопці у нас, будете біженцями. Бо вдома вам життя не буде: вас або розстріляють, або посадять », - розповіла жінка далі, - ось зараз ми бачимо результат!».

Бачилася зі своїм сином і Юлія Бебнева. Каже, що її дитина не вірить, що справедливість восторжествує. Жінка розповіла, що її син Денис разом зі своїми товаришами по службі потрапив під обстріл «Градом». Оскільки вся техніка українського боку була знищена, українцям довелося здатися терористам. Полонених солдат вивезли до Росії і після довгих умовлянь залишитися там, все-таки відвезли назад в Україну. А там їх вже зустріли та затримали українські військові ...

Юлія Бебнева розповіла, що в цій ситуації не все так просто, і не всі пазли складаються воєдино. Так, наприклад, російські ЗМІ ще в п'ятницю написали, що українські солдати перебувають на території РФ. Тоді як жінка спілкувалася з сином в режимі смс в суботу, і Денис їй писав, що їх тільки підвозять до кордону. «Ми вже в Краснодоні», «Уже проїхали його. Їдемо далі. Не знаю куди», «Стоїмо на міжнародному пропускному пункті «Ізварине», тут величезна черга машин», «Зібрали документи. Зараз вирішуватимуть ...». Всі ці повідомлення жінка продемонструвала журналістам, щоб довести, що все, що зараз відбувається, було заздалегідь сплановано російською стороною. Матері в газетах вичитали, що російські ЗМІ повідомили про перехід їх синами кордону ще до того як це сталося.

Всі родички затриманих військових впевнені, що затримання бійців - це натуральна «підстава». «Ще й зробили акцент на тому, що це західна частина здалася. Мовляв, ми бандери, схід не любимо і воювати за них не хочемо ...», - кажуть мами.

А синові Надії Гонюк Володимиру в цю неділю має виповнитися 30 років. Жінка також втирає сльози і не перестає сподіватися, що її дитина незабаром буде на волі. Вона зазначила, що в даній військовій частині до солдатів ставляться добре: їх не кривдять і навіть підтримують.

Вийшов до матерів, журналістів та громадськості начальник відділу по забезпеченню якості Запорізького обласного центру з надання безоплатної правової допомоги кримінального провадження Олександр Грішін. Він розповів, що кожному військовослужбовцю надається безкоштовна правова допомога.

Адвокати зараз працюють в повному обсязі по збору інформації і доказів, для того, щоб довести безглуздість запобіжного заходу (тримання під вартою), тому що хлопці знаходяться на місці, нікуди не збираються бігти, не приховуються.

Олександр Грішін: «Усі матеріали кримінального провадження та клопотання з боку обвинувачення направляються в Жовтневий районний суд, де реєструються, і надалі буде забезпечено слухання з даного клопотанням», - зазначив адвокат.

До того ж, Олександр Грішін уточнив, що на даний момент в будівлі Уральських казарм знаходиться 16 вояків з 51 бригади. Саме щодо їх проводиться розслідування. Дана інформація внесена до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч.3 ст. 409 (відмова від несення обов'язків військової служби в бойових умовах) Кримінального кодексу України.

Підтримати родичок затриманих хлопців прийшли і представники запорізької громадськості. Вони, до речі, і зайнялися розселенням вісьмох мам і дружин в Запоріжжі.

«Ми категорично проти звинувачення хлопців у дезертирстві. Найбільше нас обурює те, що на них навішують ярлики, не розібравшись. Для цього має бути якесь певне розслідування, з'ясовані всі обставини, які на даний момент дуже важко з'ясувати», - зазначила активістка Жіночої сотні Інна Чельцова.

А тим часом прокуратура продовжує слідство. Їх позиція така: вони звинувачують бійців з волинської 51-ій бригади в самовільному задишені місця військової служби - в дезертирстві.