Відсьогодні в Україні мінімальна ціна на горілку зросла на 5 гривень і становить за пляшку 39,90 гривень. Все, що нижче, твердять виробники, - самопал, підробка. Не для кого не є секретом, що саме продукт домашнього самогоноваріння, або розведений сприт у пляшках, можна безперешкодно купити в будь-якому населеному пункті і не лише нашого краю та за значно нижчою ціною, ніж горілка з акцизною маркою в магазині. Тому в цих  «бізнесменів» завжди є покупець, навіть якщо пляшка оковитої трішки й виросте в ціні. І Ковельщина, на жаль, в цьому плані не виняток. Пише Про Ковель.

Якщо в будь-якому селі району кожна жінка знає ту хату, де торгують самопалом, то в місті ці «точки» продажу можуть періодично змінюватися, переїжджати з місця на місце. Однак їх не помітити неможливо, якщо вони ще й знаходяться практично в самісінькому центрі міста чи в районі Привокзальної площі, де процес торгівлі відбувається просто на очах у людей. Таке зухвальство, як прокоментувала одна з перехожих ковельчанок, можливе лише тоді, якщо міліція ніяк не реагує на ці ганебні явища. Більше того, торговці оковитої з часом уже напрацювали свій графік роботи. Приміром, ті, що «приписалися» біля центрального офісу пошти Ковеля, торгують своїм продуктом щодня і до обіду. Там літр оковитої коштує трохи більше 30 гривень. Однак жодної гарантії того, що самопал, налитий в пляшку з-під мінеральної води, не вкладе вас на лікарняне ліжко, там не дають. Хоча, цієї гарантії, як і сертифікату якості та ліцензії на продаж, у чоловіка під розкішними голубими соснами з дірявим пакетом у раках, де знаходиться чимало оковитої, ніхто й не вимагає. А торгівля тут йде жваво. До слова, навпроти центральної пошти знаходиться Ковельська міська гімназія.

Можливо, камера спостереження, яку міськрайвідділ міліції так прагне встановити за гроші міського бюджету, тобто громади міста, зафіксує цей злочин проти людей, а працівники міліції його побачить на моніторах у кабінеті і вже тоді вдадуться до відповідних дій. Хочеться в це дуже вірити. Проте тут на думку спливає інший факт. У районі Привокзальної площі вже кілька років як встановлена така відеокамера, зображення від якої надходить на диспетчерський пульт міліції. Колишній головний міліціонер Ковельщини якось розповідав журналістам, що завдяки її пильному «окові», можна навіть розгледіти купюри, якими торговці ринку розплачуються зі своїми покупцями. Однак побачити, що там роками торгують самогоном, правоохоронцям чомусь все ніяк не вдається. Тому, на жаль, щораз, виходячи з приміщення залізничного вокзалу, чуєш у спину неприємну пропозицію, що, мовляв, є свіженька самогоночка і не дорого.