За дорученням Валерії Лутковської у відповідь  на звернення мешканки м. Кіровограда   регіональний координатор зі зв'язків із громадськістю Уповноваженого в Запорізькій області Володимир Павленко зустрівся з бійцями 51 бригади Збройних сил України, які перебувають нині на території однієї  з військових частин  м. Запоріжжя (41 особа). Про це повідомляють у прес-службі Уповноваженого Верховної ради України з прав людини.

Під час розмови  із військовослужбовцями (представниками Волинської, Закарпатської, Київської, Кіровоградської, Рівненської, Тернопільської, Хмельницької та Чернівецької областей) в присутності психологів та заступника командира військової частини по роботі з особовим складом, було з'ясовано, що один з них  потребує медичної допомоги, оскільки, з його слів, під час бойових дій отримав контузію. Під час перебування в Запоріжжі лікарем не оглядався, як не оглядалися й інші бійці бригади. За наполяганням регіонального координатора Омбудсмана, командування військової частини запросило лікаря для надання медичної допомоги особам, які її потребують.

Під час спілкування військовослужбовці висловили незадоволення тим, що позбавлені права на захист через неможливість мати  адвокатів. З їх слів, прокуратурою ведеться досудове слідство. Під час їх опитування психологічний тиск до них не застосовувався. Пояснення записувалися з їхніх  слів з фіксацією фактичних обставин справи.

За сприяння регіонального координатора заступником командира частини позитивно вирішено питання щодо можливості здійснення бійцями покупок у супермаркеті, розташованому біля військової частини та        отримано згоду на вирішення питань щодо придбання одягу у індивідуальному порядку ( окремі бійці перебували у цивільному одязі - шортах, спортивних брюках, футболках, кросівках, які не завжди мали охайний зовнішній вигляд).

Відкрите провадження перебуває на особистому контролі Уповноваженого з прав людини Валерії Лутковської.

Після втручання Уповноваженого про цю ситуацію було поінформовано Запорізький обласний центр безоплатної правової допомоги. Як повідомив сьогодні Секретаріат Уповноваженого завідувач відділу Запорізького центру надання безоплатної правової допомоги Олександр Гришин, військовослужбовців 51 бригади ЗСУ  вже почали захищати адвокати центру. Зокрема, вони беруть участь у сьогоднішньому засіданні Жовтневого районного суду м. Запоріжжя, де розглядається клопотання військової прокуратури про винесення щодо 16 військовослужбовців 51 бригади запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Водночас, Олександр Гришин повідомив, що кілька громадських організацій та приватних осіб  м. Запоріжжя заявили про свою готовність  взяти на поруки підозрюваних військовослужбовців  у разі прийняття судом рішення про винесення їм запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.