Батько військовослужбовця Ярослав Мудрик просить прокуратуру розслідувати причини, чому хлопці із 51-ої бригади не виконали наказ і покинули місце тримання оборони. Про обставини цього факту чоловік розповів 1 серпня під час зустрічі обласного керівництва з сільськими та міськими головами з метою роз’яснення законодавства та невідкладних дій щодо часткової мобілізації. Пише Волинський інформаційний портал.

Ярослав Мудрик знає про ситуацію і обставини, чому хлопці із 51-ої бригади відмовилися виконувати накази командування і «дезертирували» з розповідей від сина, який там був. За його словами, на териконі бригада виконувала завдання з надання вогневої підтримки. «Три дні артилерійська група вела бої і виконала своє завдання. Через три дні закінчився повністю бойовий комплект», - мовив він.

Але як тільки на териконі з’явилася артилерійська група, за цю висоту почався бій. Спочатку були «Гради» з території Росії. Але вогонь був майже неприцільний. Потім почали з’являтися безпілотні передавачі, які давали більш чіткі координати розташування українських військових.

Вогонь вівся як зі сторони російського кордону, так і зі сторони Свердловська, звідки стріляли сепаратисти.

Обстрілювали за допомогою мінометів із маленької відстані. Намагалися влучити в людей та техніку. У такий спосіб військовим не давали можливості виконувати маневри. Тож десятеро чоловіків 25 липня не витримали такого навантаження, сіли в машину й поїхали у Свердловськ. Передзвонили хлопцям і сказали, що їх там прийняли. Тож туди відправився ще 31 чоловік.

Решта особового складу, тобто три танкові екіпажі та піхота, вирішили лишитися, зокрема й син Ярослава Мудрика. Він зателефонував батькові попрощатися саме в той момент, коли в Луцьку відбувалося представлення голови Волинської облдержадміністрації Володимира Гунчика. На цій події був присутнійперший заступник глави Адміністрації Президента України Геннадій Зубко.

Тож Ярослав Мудрик скористався ситуацією і доповів про цю проблему, тобто про те, що хлопців потрібно виводити з терикону, інакше вони там загинуть. Тоді була оперативно оголошена реакція на всі ці події. Геннадій Зубко зв’язався з міністром оборони і хлопцям дозолили йти на прорив і покинути висоту. У результаті прориву один військовослужбовець загинув, двоє поранені.

Вже через декілька годин як хлопці покинули висоту, її зрівняли з землею. Тож ніхто з військовослужбовців, що були там на териконі, не засуджує дії своїх побратимів, адже вибір вони робили між життям і смертю. Особливо, коли з вуст одного з офіцерів прозвучала фраза, що простіше було тих солдатів списати на бойові втрати, ніж вони пішли з тої висоти.

Тож Ярослав Мудрик звернувся до присутнього на зустрічі військового прокурора, щоб спочатку проводити розслідування причин, чому ці військовослужбовці покинули висоту. А також бажано, щоб вислухали свідчення ще тих хлопців, що залишилися на териконі й чекали до останнього команди йти на прорив.