У Луцьку пастори вже третій рік ділять церкву. Конфлікт між , здавалось б, духовними наставниками давно вийшов за релігійні межі. Проповідники вдалися до взаємних образ і навіть публічного обливання брудом. Окрім не зовсім моральних вчинків сторони звинувачують один одного у кримінальних правопорушеннях. Тож тимчасовими такими собі парафіянами церкви довелось стати працівникам прокуратури. Як зізнаються фігуранти скандалу, суперечка триває не за паству. Ледь не бій між панотцями точиться через приміщення церкви, яке вартує понад 400 тисяч доларів. Інформує ТРК «Аверс». 

Ця споруда знаходиться в центральній частині Луцька, в затишному місці - парку імені Лесі Українки. Наставник релігійної громади свого часу за кордоном кинув прибутковий бізнес і приїхав до України, аби дбати тут про духовність. 

Пастор Помісної Церкви Християн - П’ятидесятників «Сіон» Анатолій Прохор розповів: «Це є моє покликання… В нас пастору не платять, я з церкви ніколи не брав… Я маю пенсію».
 
Це приміщення, не приховує пастор, давно впало йому в око. Придбати його хотів ще задовго до заснування самої церкви: «Ще не було церкви, як за цим приміщенням я ходив. Ми хотіли його взяти. Також були деякі нюанси. Але в результаті все ж таки ми його придбали… Сьогодні приходиться говорити, що ми його офіційно придбали за 130 тисяч Євро», - зазначив Анатолій Прохор.

Купуючи 2011-го року, колишній виставковий павільйон, а на момент придбання магазин-склад, у підприємця Гириліва, угоду оформили як пожертву. 

Анатолій Прохор: «Ми домовлялися із самим Гирилівим, що ми йому допомагали, що він нам. В результаті ми його оформили як пожертвування… Це ніби краще для міста, що це не є прибуткове якесь, а це саме пожертвуване для церкви». 
Тоді в проповідника з’явились нові плани - оформити для церкви й земельну ділянку - кілька гектарів парку: «Ми поставили питання, щоби нам виділили земельну ділянку, саме скільки до цього примщення належить. Тоді столяло питання, коли ще був губернатор Клімчук, він поставив питання, щоб вся ця територія, яка тута належить, 2 з лишнім гектара, щоб її упорядковувати. Щоб вона за нами була закріплена. Ну і це питання тягнулося… По закону це є рекреаційна зона, треба було виводити. Ну ми цим якраз і почали займатись. І тут вмішалося Волинське об’єднання». 

Волинське об’єднання церков Християн Віри Євангельсьої П’ятидесятників на братських зборах, вирішує усунути від пастви Анатолія Прохора, а ще через місяць взагалі позбавити його сану. Мовляв, проповідник повністю скомпроментував себе. 

Член РГ Помісної Церкви Християн Віри Євангельсьої П’ятидесятників «Сіон» Олександр Данилюк розповів чому: «Блуд, розпуста і таке інше… Він є пастором з 2004-го року, весь цей час він себе аморально поводив… Були ці гріхи, але вони тоді не оприлюднювались, його зупиняли».Релігійна громада на зборах обрала нового старшого пастора. Та йти з церкви так просто Анатолій Прохор не збирався. Він оскаржив рішення зібрання в Луцькому міськрайонному суді та провів в «Сіоні» так би мовити перевибори, на яких саме його обрали очільником . 

Олександр Данилюк: «Рішенням суду нам нав’язали пастора, який аморально впав, ну далі нема куда. І на сьогоднішній день в держреєстрі є пастором. І ми відстоюємо позицію, щоб його зняти з держреєстру».

Битва за церкву в судах триває третій рік. Справа пройшла вже через усі судові інстанції. Її повернули на новий розгляд до Апеляційного суду Волині. Тож сторони знову прийшли до слуг феміди. Представники обох сторін - від Об’єднання церков і від пастора Анатолія Прохора запевняють, рішення зборів про обрання духовного наставника, нехтуючи заповідями Божими, підробили опоненти. Правдивість зборів і перших, і других нині перевіряє прокуратура.

Представник Анатолія Прохора Андрій Осіпов розповів: «На превеликий жаль, ще не має жодних висновків, але хотілося б. Річ у тім, що мені, як юристу видалося дивним, коли рішення про звільнення Прохора, було зібрано 116 підписів, з яких виявилося, що десь 20 осіб знаходилося за кордоном, ще 10 осіб знаходилися в інших містах».

Олександр Данилюк в свою чергу переконує: «Це все фальшиві протоколи, протокол №2,3,4, і без номера 29-го числа, всі ці протоколи фальшиві - там приймали участь члени церкви, засновники, навіть 5 чоловік, яких там не було. Там вже є кримінальне провадженя стосовно цього, всі наші вже дали покази, так що не виключено, що ще проти ноьго буде порушена кримінальна справа».

У підсумку засідання суд ухвалив - скасувати рішення Луцького міськрайонного суду та повністю відхилити позов Анатолія Прохора. То ж поки його позбавлено пастви. Тим часом у церкві хоч і проводять служіння, але приміщення під арештом, поки в кримінальній історії не поставлять крапку. Ми ж нагадаємо: на засіданнях Луцької міської ради не раз заперечували, щоб у центральному парку споруджували будь-які релігійні споруди. Мабуть, архітектори мали на те причини. Втім, як бачимо, домовитися можна з усіма.