Заготівля чорниці чи лисичок із використанням так званих «гребінок» чи граблів – тягне за собою відповідальність. Про це сьогодні, 1 серпня, повідомили у прес-службі Держекоінспекції у Волинській області.

«Із настанням літа на Волині розпочалась пора заготівлі ягід, грибів, лікарських рослин... Заготівля даного виду продукції населенням для власних потреб здійснюється на загальних підставах та безоплатно. Разом з тим, збирання дикорослих плодів, горіхів, грибів, лікарських рослин і технічної сировини провадиться лише способами і методами, які виключають виснаження наявних лісових ресурсів і заподіяння їм шкоди. Забороняється застосовувати «гребінки» для збирання чорниць, граблі при зборі лисичок та ін. Здійснення заготівлі даного виду продукції можливе лише на підставі спеціального дозволу – лісового квитка та за наявності лімітів на використання природних ресурсів.

Крім того, вивезення грибів, ягід та ін. за межі України можливе лише за умови здійснення радіологічного контролю продукції та сплати податку з доходів фізичних осіб до місцевих бюджетів, за місцем заготівлі другорядних лісових ресурсів, нагадують екологи.

Як приклад боротьби із порушниками, наводять результати перевірок на Маневиччині: в  2014  році  там було  проведено 15  перевірок дотримання природоохоронного законодавства при заготівлі дикорослих ягід чорниць та грибів. За  порушення вимог природоохоронного законодавства згідно ст 67 та 70 КУпАП до адміністративної відповідальності притягнено 12 осіб.

Яких саме і скільки з них за «гребінки», а скільки за відсутність дозволів – хотілося б знати, але про це – ні слова…