Цьогорічні жнива на території Одерадівської і Баївської сільських рад Луцького району скоріше нагадують бойові зведення. Ще із сьомого липня  ц.р. почались гострі протистояння між представниками пограбованого СГ ТзОВ «Україна», рейдерами із СГ ТзОВ «Україна Баїв»  та колишнім головою Луцької райради, очільником осередку  «Партії регіонів» району Ігорем Волошенюком, який доклав всіх зусиль, щоб будь-якою ціною прибрати до рук урожай із 218 га земель, які перед жнивами намагалися оформити як фермерські господарства Ольги Волошенюк, Віктора Кухарука та Василя Горобця.

Перший конфлікт виник на свято Івана Купала, коли представник СГ ТзОВ «Україна» Ігор Панчук намагався вигнати з тракторної бригади в с. Сьомаки в поле два зернозбиральні комбайни. Ігор Волошенюк, щоб залякати Панчука, здійснив на нього наїзд власним автомобілем. Панчук написав заяву  до міліції: «…на територію тракторної бригади заїхав … Волошенюк на власному автомобілі Land Cruiser та поводячи себе досить зухвало, здійснив навмисний наїзд на мене власним автомобілем, чим спричинив мені тілесні пошкодження.»

При цьому в автомобілі Волошенюка перебувало четверо молодиків спортивної тілобудови. На моє запитання, чого він сюди приїхав, він повідомив, що у нього тут є власний інтерес, який стосується земельної ділянки його матері… Він почав погрожувати мені фізичною розправою та повідомив, якщо я буду організовувати збір врожаю,то він знищить мене в прямому сенсі цього слова».

Напруження   на полях тривало до 16 липня. Після цього Волошенюк із бандою (а як по іншому назвати озброєних молодиків) пішли в атаку, стали збирати врожай і розкрадати його. Тоді посеред ночі о 3.30 мені телефонували представники СГ ТзОВ «Україна» просили приїхати до обласної міліції, щоб запобігти розбійним нападам і свавіллю молодиків. На жаль я був далеко від Луцька, однак в розмові  черговий міліціонер запевнив, що громадський порядок буде забезпечено. Міліціянти склали «Протокол прийняття заяви про вчинене кримінальне правопорушення (або таке, що готується)», прийняли заяву потерпілих.

Зміст цієї заяви: «…16.07.14 в період з 01 до 03 години в с. Сьомаки Луцького району біля ставка Волошенюк Ігор Васильович разом з групою невідомих осіб, на обличчі яких були захисні маски, застосували пістолети, рушниці вчинили напад на комбайнера СГ ТзОВ «Україна» Рижка Сергія Миколайовича та інших працівників даного товариства…». Тієї ж ночі розбишаки Волошенюка серйозно пошкодили зернозбиральний комбайн CLAAS 320: прострелили і порізали колеса, пошкодили кабіну, корпус, різні агрегати. Збитки становлять, як засвідчила експертиза, майже 200 тисяч гривень. Комбайн для роботи непридатний.

Здавалося, обласні і Луцькі районні міліціонери після поданої заяви мали б відкрити кримінальне провадження. Та цього не трапилось. Якщо за заявою Панчука від 7.07.14 р. кримінальне провадження про нанесення легких тілесних ушкоджень (хуліганства і розбою чомусь не побачили) відкрили, то до  даної заяви, як і до майже десятка інших від Василя Фадєєва, Сергія Ковальчука, Володимира Хомяка, Василя Ковалика, Дмитра Хомяка, Олександра Шульгана та інших поставились байдуже. Заявникам дали формальні відписки, кримінальних проваджень не відкрито.

В Луцькому райвідділі міліції цей розбійний напад розцінили як приватну цивільну справу. Ось як описує цей «приватний» бандитизм представник СГ ТзОВ «Україна» Олена Черьомуха: «…Коли Рижко С.М. направився до комбайну та проїхавши кілька метрів рух було перекрито автомобілем Волошенюка І.В., з якого вискочило 4 озброєних чоловіки в масках. До них приєднались ще 10-15 чоловік. Волошенюк І.В. вскочив в кабіну комбайну і викинув Рижка С.М. з неї. Озброєні чоловіки були в захисних масках, їхніми діями керував Волошенюк І.В. Вказані особи вимагали в Рижко С.М. передати їм ключі від комбайну, причому погрожували вбивством, каліцтвом його близьких родичів. До того ж Волошенюк І.В. неодноразово наносив  Рижку С.М. удари по обличчю долонями рук та ображав різними принизливими словами.

Після того, як Рижко С.М. змушений був віддати Волошенюку І.В. ключі від комбайну, невідомі в масках взяли його під руки та відкинули на  1-2 метри  та наказали тікати. Рижко добіг до автомобіля  Рустама. …  В подальшому автомобіль, де знаходився Рижко С.М. із Рустамом та Сергієм, наздогнав автомобіль Волошенюка І.В., чоловіки в масках викинули Рижка та Сергія з автівки, причому заламавши руки, поклали лицем на землю. Після чого Волошенюк І.В. наказав забути про те, що хлопці тут бачили…  В обмін на що обіцяв зберегти їм життя. … Хлопці просили їх відпустити, благали змилуватися…  Після чого двоє-троє із чоловіків в масках вистрілили із зброї у них над головами і відпустили…»

 Ось такі розбірки проходять в Луцькому районі під пильним оком правоохоронців, які, за словами потерпілих, вечорами пиячать з бандюками на ставу, а вночі кидають селян напризволяще.  На сьогодні очевидним є той факт, що при допомозі обласних і районних міліціонерів розкрадено врожай на мільйони  гривень більш як із 370 га незаконно розораних і засіяних земель. Міліція спокійно спостерігала як  грабують селян, порушень не виявила. Це ж треба бути такими безграмотними і такими корумпованими,щоб не побачити очевидного грабежу.

 Справа в тому, що Волошенюк зі своєю бандою взагалі не мав права знаходитись на землях Одерадівської сільської ради. Фермерські господарства Ольги Волошенюк, Віктора Кухарука та Василя Горобця станом на 11 липня цього року взагалі не зареєстровані, отже врожай із незаконно розораних і засіяних полів має надійти в дохід держави.

Як на нашу думку, в  Луцькому районі під прикриттям міліції і прокурорів колишній міліціонер, колишній підсудний, колишній пацієнт (щоб уникнути кримінальної відповідальності) психдиспансеру, колишній голова Луцької райради і керівник районної організації «Партії регіонів» Ігор Волошенюк організував справжню злочинну групу, яка базується в смт. Торчин. Відгуки читачів на попередні публікації підтверджують це: «Волошенюка на разі охороняють особи з кримінальним минулим, що займались крадіжкою автомобілів та реєстрували їх через Любомльське МРЕО, де працював Волошенюк, зараз вони повернулись з тюрми і заодно з ним.»  Інша думка: «Криша Волошенюка - угонщики машин, ганяють з ним скрізь (може і в туалет водять). Ваня Жаба, Кіндер, Малой, Гниляк Сергійко – це зброд. Куди далі, Васильович?»

Ось такий розгул молодиків з темним минулим неподалік Луцька. Може, варто в ситуацію втрутитись працівникам СБУ у Волинській області. Тоді і викрадений урожай буде легше повернути. А то поки патріоти воюють на Сході України, відстоюють цілісність держави, криміналітет продовжує грабувати район і область, злодійські схеми ніхто не присікає.

Це не перший випадок, коли міліцейсько-прокурорські перевертні в погонах допомагають Волошенюку уникнути кримінальної відповідальності. Ми віднайшли закриту кримінальну справу 2012 року. Тоді 23 січня голова Луцької райради Волошенюк в пориві злості, об’їжджаючи володіння сімейної фірми «Л-Транс», що в Торчині, вчинив розбій щодо водія Руслана Габреля.

- Він вистрілив у мене з пістолета, - з жахом пригадує Руслан. – Я встиг прикрити двері машини, в них і потрапила куля. Потім він жорстоко побив мене. Рукояткою пістолета переламав лобний відросток  виличної  кістки, контузив око, пошкодив спину.

З автомобіля водія забрали особисті речі – телевізор, мобільний телефон, велосипед, навіть продукти харчування. З важкими травмами Руслан довгий час пробув в лікарні. Після того на роботу він уже не повернувся.  Йому порадили на очі Волошенюку не потрапляти. Повідомлення про вчинений Волошенюком розбій надійшли в Луцький райвідділ міліції. Тодішній керівник райвідділу міліції  Роман Крохмаль, а потім Сергій Тягунов з підлеглим Іваном Філонюком спершу навіть відкрили кримінальну справу.

- Але потім міліція і прокуратура зробили все, щоб ту справу закрити, - додає Руслан. – Двері з кульовими пошкодженнями сховали, мені наказали забути про все.

Знайомий почерк. Забути про все нещодавно наказував Волошенюк і комбайнерам з Одерад. За часів режиму Януковича «регіонали» почувались безкарно. Правоохоронці їх послушно обслуговували і догоджали. Тих, хто покривав розбої, по іншому як перевертнями в погонах назвати не можна. І почувають вони себе на сьогодні досить зручно. Слідчий Філонюк отримав нещодавно чергове звання майора, Сергій Масалов -  і досі прокурор Луцького району, а Сергій Тягунов виконує обов’язки начальника Луцького райвідділу міліції. Мафія всесильна. Ми докладемо всіх зусиль, щоб поновити справу про розбій і напад на водія.

Не зможуть міліціянти зам'яти і розбій, що трапився 16 липня в Сьомаках, кримінальне провадження за яким міліціонери не хотіли порушувати. Потерпілі звернулися в Луцький міськрайонний суд, щоб змусити правоохоронців все ж таки відкрити кримінальне провадження. І Феміда стала на сторону заявників.

Саме засідання нагадувало Грицеву шкільну науку для слідчого обласної міліції Вадима Ткачука. Більшу інтелектуальну відсталість доводилось бачити рідко.

На чіткі запитання судді  Тетяни Філюк чому він не порушив кримінальну справу за даним фактом, чому не виконував своїх службових обов’язків слідчий нічого конкретного відповісти не міг.  Повторював одне : «Я виконував інструкцію». Яку інструкцію, чию інструкцію?! Невже якась недолуга службова інструкція може бути вище Закону і Кримінально-процесуального Кодексу?

Був на судовому засіданні один з бійців АТО, який недавно повернувся з Донеччини. Він не стримав свого обурення: 

- Там, на Сході України, так звана міліція відверто грабує людей, забирають автомобілі, майно, кошти… У нас, на Волині,  правоохоронці стали поплічниками грабіжників. Нічого після Майдану не змінилося, стало гірше, ніж було півроку тому, міліціянти і прокурори як і суди, працюють на власну кишеню. Як тільки хлопці повернуться з війни, будемо наводити порядок. Далі терпіти таке свавілля не можна.

   Ми підтримуємо сказане.

 Ярослав  АНДРУСЯК