Півмільйона гривень державного комунального підприємства «Луцьктепло» ніби канули у воді замість того, аби опинитися на рахунках ДК «Газ України» НАК «Нафтогаз».

Ще у 2011 році партнери уклали між собою договір поставки природного газу. І ще з того часу ДКП «Луцьктепло» боргує ДК «Газ України» понад півмільйона гривень.

До сьогодні триває судова тяганина по цій справі, адже ДК «Газ України» і досі не може повернути собі 503 тисячі гривень за спожитий газ попри рішення судів. Ще у 2012 році прокурор міста Луцька позивався до ДКП «Луцьктепло» щодо стягнення боргу, який сягнув 22 мільйонів гривень. Тоді Господарський суд зобов'язав комунальне підприємство сплатити борг у сумі трохи більше 21 мільйона. А решту боргу ДК «Газ України» відвойовує у судах і досі.

Зрештою у березні цього року відділ Державної виконавчої служби у Волинській області відкрив виконавче провадження щодо стягнення боргу. Проте уже в червні комунальне підприємство «Луцьктепло» подає квитанцію з банку, яка посвідчує, що «Луцьктепло» перерахувало усю суму боргу на рахунок ДК «Газ України».

Однак, згодом ДК «Газ України» знову позивається до суду. Уже зі скаргою на дії державного виконавця.

Під час судового слідства стало відомо, що кошти, які «Луцьктепло» ніби то перерахувало і досі не надійшли на рахунки ДК «Газ України».

Куди ж поділося понад півмільйона гривень, довелося з'ясовувати Господарському суду Волинської області.

Юрист ДКП «Луцьктепло» Олександр Остапчук запевняє, що кошти вони справно сплатили. І навіть надали суду квитанцію з банку. 

Проте, як виявилося, через кілька днів після перерахування коштів рахунок ДК «Газ України» взагалі закрили.

Державний виконавець на судовому засіданні переконує суд, що вини Держвиконавчої служби у цьому немає, провадження закрили на основі платіжної квитанції, а перевіряти чи надійшли кошти стягувачу - не у їхній компетенції.

«Вийшло так, що боржник сплатив борг на пряму стягувачу, а не через депозитний рахунок виконавчої служби. А тому ми й не можемо проконтролювати рух коштів» - запевняв у суді службовець.

Зі слів представника ДКП «Луцьктепло» Олександра Остапчука стало відомо, що ДК «Газ України» має певні труднощі у співпраці з обслуговуючим банком «Південкомбанк».

«Вони не хочуть взагалі з тим банком зв’язуватися, бо в них колись були якісь проблеми, а зараз говорять, що той банк ніби як банкрутує, чи там ліквідаційна процедура і до 28 серпня вони ніякої інформації не надають і грошей не перераховують».

Зауважимо, що «Південкомбанк» зареєстрований у Донецьку, а його керівниками виступають Руслан Циплаков та Іван Цупор. Одні зі столичних ЗМІ заявляють, що Руслан Циплаков родом із Донеччини та є хорошим другом Януковича молодшого.

Крім, того сайт Все банки Украины оприлюднив інформацію про те, що «Південкомбанк» таки входить до числа банкрутуючих фінансових установ і також наголосив на дружбі Руслана Циплакова з сином екс-президента України.

Тому й досі невідомо, як буде розвиватися ситуація, адже виконавче провадження по суті уже закрите, а якщо кошти таки повернуться на рахунки ДКП «Луцьктепло», то немає гарантії, що вони їх перерахують знову.

Також слід зауважити, що «Луцьктепло» перераховує кошти дочірній компанії «Газ України» НАК «Нафтогаз» одразу по кількох рахунках – основний, на який попередньо перераховувалися кошти вказаний у договорі. Однак у своїй позовній заяві ДК «Газ України» вказало зовсім інші реквізити, тобто номер того рахунку, який нині є закритим.

Як вирішиться ситуація стане відомо уже на початку вересня, позаяк суддя відклала розгляд справи, аби таки дати можливість сторонам з’ясувати куди ж поділося півмільйона гривень.