Апеляційний суд Волинської області таки засудив громадянина Литовської Республіки та жителя Києва за контрабанду наркотиків.

Як дослідило слідство, литовець Йонас Зікус перевіз на територію України наркотики із самої Литовської Республіки.

Сторона обвинувачення запевняє, що у квітні минулого року у місті Каунас Литовської Республіки Йонас Зікус припаркував свій автомобіль на автопарковці поблизу одного з місцевих магазинів. Чоловік залишив автомобіль відчиненим та відлучився орієнтовно на годину, а коли прийшов, то виявив, що під килимком біля переднього сидіння знаходиться поліетиленовий пакет. Правоохоронці у досудовому слідстві запевняють, що литовець знав, що у згортку знаходяться саме наркотичні засоби.

Після цього Йонас Зікус взяв курс в напрямку України, без проблем перетнув кордон через Ягодинську митницю через «зелений коридор».

Зрештою, литовець доїхав до однієї з автозаправок у Любомльському районі, а інший підсудний, киянин Ігор Гурнік під’їхав до нього. Литовця вели працівники столичного СБУ, чоловіки обмінялися рукостисканням та одразу ж хотіли роз’їхатися, та були затримані, позаяк за їхньою версією литовець мав продати киянину наркотики, які привіз із Литви.

Під час обшуку автомобіля Йонаса Зікуса СБУшники знайшли та вилучили поліетиленовий згорток, у якому, як згодом встановила експертиза було 300 грам порошкоподібної речовини із 95% вмістом кокаїну.

Згодом, справу розглядав Любомльський районний суд та присудив литовцю 10 років, а киянину 9 років позбавлення волі з конфіскацією усього приватного майна.

Самі ж обвинувачені та їхні захисники не визнають вину чоловіків та вказують на численні помилки, яких допустилися правоохоронці при затримання та проведенні слідства.

На ці недоліки захисники підсудних вказують в апеляційних скаргах.

Перше судове засідання Апеляційного суду Волинської області не відбулося, позаяк прокурор не забезпечив явку на судове засідання перекладача для громадянина Литовської Республіки.

Проте сьогодні, перекладач таки з’явився на судове засідання і справу розглядали по суті апеляційних скарг.

Прокурор у свою чергу також подав апеляційну скаргу, у якій просив засудити обох чоловіків до 10 років позбавлення волі.

Захисник литовця Йонаса Зікуса запевняє, що ще не зустрічався зі справою, у якій  є стільки недоліків та порушень під час проведення слідства.

«Під час затримання підсудних протокол навіть не складався, адвоката чоловікам не надавали. Моєму підзахисному не призначили перекладача, допити також проводилися без перекладача. Мій підзахисний не те, що українську, він російську мову нормально не розуміє. Крім того, підсудних весь час тримали в кайданках в якомусь готелі. Слідство посилається на те, що чоловіки раніше були між собою знайомі і постійно зідзвонювалися. Але оператори мобільного зв’язку в них різні, і, крім того, з роздруківок вбачається, що напряму вони жодного разу не дзвонили один одному. І у мого підзахисного, і у другого підсудного був зв'язок з іншими іноземцями, але сторона обвинувачення запевняє, що це одна і та ж людина. Також слід зауважити, що працівники митниці, які чергували у той день, коли мій підзахисний ніби то перевозив наркотики через кордон, працювали зі службовою собакою, але та не виявила наркотиків у мого підзахисного. Тому факт контрабанди є цілком недоведеним», - пояснював суду захисник литовця Йонаса Зікуса.

Сам же Зікус розповів суду, що йому постійно погрожували та залякували працівники столичного СБУ, що киянина Ігоря Гурнікова він не знає і раніше знайомий з ним не був, а також вказує суду, що у нього хвора матір та дружина, а тому він хоче якнайшвидше повернутися додому. А також додав, що він більше 10 років працює водієм і часто їздить закордон, однак жодного разу не мав проблем при перетині кордону, а з наркотиками - й поготів.

В свою чергу «спільник» литовця киянин Ігор Гурнік також взявся доводити, що до затримання ніколи раніше з ним не зустрічався, а випадок називає прикрим збігом обставин.

«Я їхав купляти автомобіль. Я вже й з людиною домовився. Біля заправки я просто проїжджав, я навіть не тормозив біля того Зікуса, я проїхав біля нього, але мені зразу перекрили дорогу СБУшники. Я ніколи не мав ніякого відношення до наркотиків, я тут взагалі не маю бути», - розповідав Ігор Гурнік.

Зрештою, киянин подав клопотання про застосування до нього Закону «Про амністію 2014», а його захисник просив суд взагалі виправдати його. Адвокат литовця також просив амнітсувати його підзахисного та звільнити з-під варти в залі суду.

Однак колегія Апеляційного суду Волинської області ухвалила, застосувати до обох підсудних Закон «Про амністію 2014», а саме статтю 6, у якій йдеться про зменшення строку відбування покарання на половину. Також в ухвалі йдеться по зміну основного покарання киянину Ігорю Гурніку до 8 років позбавлення волі. Зрештою Ігор Гурнік повинен відсидіти ще 3 роки 4 місяці, а Йонас Зікус 4 роки та 4 місяці.

Захисники підсудних запевнили, що готуватимуть касаційну скаргу на ухвалу Апеляційного суду Волинської області.