Незабаром в обласній раді буде розроблено і внесено на розгляд сесії проект звернення депутатів до президента України, Верховної Ради та Уряду щодо поправок до законопроекту №4185а-2 «Про реструктуризацію кредитних зобов’язань з іноземної валюти в гривню», - інформують на сайті облради.

Про це повідомив заступник голови обласної ради Ігор Гузь на спільній прес-конференції з активістами громадської організації  «Кредитний майдан».

Йшлося про проблеми позичальників, які взяли  валютні кредити до 2008 року. Ігор Гузь  зазначив, що в силу своїх повноважень обласна рада не може зарадити тим  викликам,  які фактично заганяють  валютних позичальників  у фінансову прірву.  Представницька влада  не має впливу ні на банки, ні на виконавчу службу. Втім, заступник голови облради запевнив, що пропонуватиме депутатам підтримати на черговій сесії  звернення, у якому будуть викладені основні пропозиції від позичальників щодо врегулювання ситуації.  Активісти ГО «Кредитний майдан» стверджують, що законопроект №4185а-2, який прийнятий в першому читанні у Верховній Раді  пролобійований банками і не вирішує проблем позичальників. Їхні ж пропозиції щодо змін до законопроекту є такі

1.    Закон повинен стосуватись всіх Позичальників фізичних осіб та всіх Кредиторів (банки, фінан¬сові та не фінансові установи).

2.    Конвертація валютних кредитів в гривню по курсу НБУ на дату підписання кредитного договору. Принаймі, поділити валютні ризики на три сторони: позичальник, банк, держава, в особі Національного банку України, про що неодноразово заявляли депутати з трибуни Верховної Ради. Окремо зафіксувати відсоткову ставку на рівні, не вищому ніж на момент підписання кредитного договору;

3.    Введення мораторію на відчуження банками заставного майна позичальників на строк три роки;

4.    Обмеження на законодавчому рівні відповідальності позичальника перед Кредитором предметом застави; припинення зобов'язань перед Кредиторами тих позичальників, котрі передали заставне майно або реалізували його на користь Іпотекодержателя (правило «ключі на стіл»)

5. Списання всіх штрафів і пені позичальникам, починаючи з 2009 року.

6.    Заборона Банкам переуступати права вимоги по кредитних договорамх нефінансовим організаціям та тим товариствам, котрі не мають валютної ліцензії; Відступлення права вимоги повинно відбуватись на засадах рівності сторін договору.  

7.    Внесення у Податковий кодекс змін, що стосуються прощення боргу за кредитними договорами, а саме: звільнення позичальників від сплати будь-яких штрафних санкцій за несвоєчасне виконання умов кредитних договорів, не є додатковим благом та не підлягає оподаткуванню.

8.    Кредитні канікули без нарахування процентів за користування кредитом для жителів Донецької та Луганської областей.

9.    Компенсація Державою валютного ризику Позичальникам, які брали кошти на лікування (онкологія, яка не могла бути вилікувана на гой час в Україні), та сім'ям Позичальників, які втратили працездатність чи померли.
До цього переліку Ігор Гузь пропонує додати пропозицію про врегулювання  питання з виплатою валютних кредитів учасниками АТО.