Українське військо вперше за всі роки незалежності починає масово отримувати найновіші зразки військової техніки. Через 23 роки незалежності Збройні сили України вперше за всю історію країни почали масово отримувати новітнє озброєння. Про це пише ТСН.

Бойові одиниці новітньої техніки вже виходять переможцями у найзапекліших боях. А враховуючи відмову від будь-якої співпраці із військово-промисловим комплексом Росії та необхідність поступово переходити до стандартів НАТО, то процес переозброєння становиться для України одним із головних стратегічних напрямів. Але завдяки вітчизняному обороно-промислового комплексу, Україна себе може забезпечити доброю частиною озброєння для всієї армії.

Так, Харківське конструкторське бюро, у якому був створений легендарний танк Т-34, створило одразу декілька типів бронетехніки, які стануть основними бойовими машинами армії України. Потужна, сучасна та мобільна техніка від харківських зброярів вже давно отримала найвищі оцінки від експертів по всьому світу, але краще за них говорить лише об'єм експорту цих машин у армії інших країн світу, а також вдячність бійців АТО тим, хто виробив ці машини.

Бойова машина БТР-4 "Буцефал"

БТР-4 є виключно вітчизняною розробкою, яка вже довела свою високу ефективність у зоні АТО. Оснащений потужною 30-міліметровою гарматою, протитанковими керованими ракетам, а також надсучасною системою ведення вогню, ця бойова машина може ефективно боротися навіть з танками противника на дистанції 5,5 кілометрів. Така можливість з‘явилась завдяки встановленню на бойову машину новітніх бойових модулів, які отримали назву "Гром", "Шквал" та "Парус". Їхньою основою є 30-міліметрова автоматична пушка, яка веде ефективний вогонь на відстанях до 4 кілометрів та призначена для ураження живої сили противника та легкої бронетехніки. Для інших цілей застосовуються протитанковий ракетний комплекс "Барьер". Його ракета калібром 130 міліметрів має бронебійність у 800 міліметрів за динамічним захистом, що дозволяє пробивати найсучасніші танки. Але головним завданням БТР-4 є не тільки знищення ворога своїм штатним озброєнням, а і транспортування військових, для чого бронетранспортер отримав нові конструктивні рішення. Так, десант, який складається від 6 до 9 бійців, залежно від бойового модулю, виходить з захищеної від ворожих куль корми, на відміну від застарілих БТРів, де екіпаж десантувався з бокових та верхніх люків. На базі БТР-4 розробляється ціла плеяда окремих бойових машин, так, силовики вже скоро отримають нові броньовані медичні машини на її базі. Медичні машини, які отримали позначення БММ-4С, обладнані всім необхідним для надання термінової медичної допомоги прямо на полі бою, що дозволить врятувати життя багатьом військовослужбовцям. А гідний рівень бронювання дозволяє проводити евакуацію поранених з переднього краю вогневого зіткнення.


БТР-4 довів не тільки свою високу бойову міць, а й вражаючу живучість, так, один із "Буцефалів" потрапив під щільний вогонь із РПГ та автоматичної зброї, але з пошматованими противокумулятивними екранами,  пробитими колесами та пробоїнами вистояв у бою. Екіпажу вдалося вивезти техніку і людей з місця бою.  Легка бронемашина "Дозор-Б"


На заміну застарілим УАЗикам, які стали певним символом радянської армії, вже приходить новітня легка броньована машина "Дозор-Б", яка поєднала у собі останні світові тенденції і інноваційні рішення. Важливість постачання "Дозорів" до армії неможливо недооцінити, бо така легка броньована машина забезпечує вирішення широкого кола завдань, особливо в умовах проведення антитерористичних операцій. Подібні машини вже давно знаходяться на озброєнні усіх провідних країн світу і широко застосовуються у різноманітних військових операціях. Особливістю цих машин є значне бронювання, яке захищає особовий склад від автоматичної зброї та здатне вберегти життя екіпажу після підриву техніки на міні чи фугасі, що особливо важливо під час використання терористами тактики "мінної війни".  Так, у "Дозорі" для цього днище бронетехніки має циліндричну форму, а передні колеса винесені вперед відносно водія. Крім того, конструкція "Дозору" передбачає встановлення додаткових модулів захисту, які можуть забезпечити ефективний захист від великокаліберної зброї. Екіпаж складається з трьох осіб, а у десантному відділені розміщуються ще 8 бійців.

На озброєнні бронемашини знаходиться важкий кулемет НСВТ "Утес" калібром 12,7 міліметрів, який є перевіреною ефективною зброєю для знищення живої сили противника, легкоброньованої техніки та навіть повітряних цілей, які знаходяться на малій висоті. При цьому вести вогонь із "Утесу" можливо прямо із салону машини. В той час як на відміну від багатьох західних зразків стрілець має стати за кулемет і підставитись під ворожий вогонь. Основний бойовий танк "Оплот"   Танк "Оплот" озброєний 125-міліметровим гарматно-ракетним комплексом, який здатній стріляти як звичайними снарядами, так і ракетами, що збільшує дистанцію відкриття прицільного вогню до 5 кілометрів. А протитанкова ракета "Комбат", яка розроблена у київському КБ "Луч" та виробляється на "Артемі", здатна вражати будь-який інший танк противника у світі. Для порівняння, у американського танка Abrams дальність відкриття вогню у два рази менша, а стріляти він "вміє" виключно снарядами. Крім того "Оплот" використовує інноваційну систему наведення ракет по лазерному промінню, яка на відмінність від аналогічних систем, опромінює ціль лише на 0,3 секунди, що дозволяє успішно вражати цілі, на яких встановлені засоби активного захисту, такі як російська "Штора". До того ж, танк надійно захищений: на ньому встановлене нове покоління динамічного захисту "Дуплет", який вважається одним з найкращих для захисту від кумулятивних боєприпасів навіть з тандемною бойовою частиною та таких, які вражають танк у дах башти. А для протидії ракетам з лазерним наведенням "Оплот" оснащений системою "Варта", яка "засліплює" ворожі снаряди.


Танк здатний вести ефективний бій за будь-яких умов, для чого оснащений сучасним тепловізором, а система управління вогнем використовує продвинуті комп'ютерні технології. "Оплот" може розганятися до 70 км/год, що при масі у 50 тон досягнуто використанням багатопаливного двигуна об‘ємом 16,3 літри та потужністю у 1200 к.с. Все це дійсно робить основний бойових танк "Оплот" однією з наймогутніших бойових машин світу. Армійські вантажні машини "КрАЗ"


Якщо вся вища згадана техніка є м'язами військ України, то армійські вантажівки "КрАЗ" є його кров'ю, яка забезпечує силовиків усім необхідним, підвозячи боєприпаси, транспортуючи важку артилерію та навіть евакуюючи підбиті вертольоти. Але за цією буденністю ховається величезна надійність, невибагливість та вражаюча прохідність. Саме ці головні риси зробили машини від Кременчуцького автомобільного заводу головними вантажівками Збройних сил України. Окрім того, на "КрАЗи" встановлюють ракетні системи залпового вогню, такі як "Град" та навіть 220-міліметровий "Ураган".  Виробляє завод і спеціальні броньовані машини, які досі були відсутні у армії України та мають лише неофіційну "західну" назву – "ган трак".

У звичайному вигляді "ган траки" уявляють собою армійські вантажівки, які самі бійці обшивають листами броні. Але майстри з Кременчука взялися за справу та зробили спеціальний KrAZ Shrek One, який захищає  не тільки від ворожих куль, а навіть від мін, що дуже важливо в умовах "диверсійної війни".

Підсумок

Україна може власними силами забезпечити себе більшою частиною військової техніки, яка відповідає самим надсучасним вимогам та перевершуючи за багатьма параметрами західні зразки. Але головною складовою будь-якої бойової машини є її екіпаж, солдати та офіцери війська України, які через всі роки незалежності, попри постійні утиски, недофінансування та байдужість, пронесли вірність державі та звитяжні військові традиції, які оповиті славними перемогами. 

Силовики у звільненому від терористів місті у зоні АТО