З нагоди Дня Незалежності України герою Небесної сотні Василю Мойсею присвоїли звання Почесного громадянина Луцька посмертно. Нагороду вручили його батьку. Це сталося 24 серпня під час громадського віча, - пише Волинський інформаційний портал.

Першим лучан зі святом вітав міський голова Микола Романюк: «Я впевнений, що незалежність стане найбільшою цінністю для українців усіх поколінь, різних світоглядів, різних віросповідань і різних територій проживання. Попередній рік показав істинність цієї тези. Пройшовши крізь страшні революційні події на зимовому Майдані, ми утвердили свою національну гідність та свідомість».

«Революція гідності змінилася війною за територіальну цілісність та суверенітет. Ось вже чотири місяці тривають бої з терористами за збереження державності, суверенітету та єдності проливається кров українських патріотів», - говорив градоначальник.

Він також нагадав, що Луцьк поховав уже дев’ятьох своїх вірних синів, які загинули в боях. І сьогодні знову у місті оголошений День жалоби через прощання з іще одним героєм – Сергієм Климчуком. Тож міський голова закликав присутніх вшанувати світлу пам’ять усіх борців за волю і незалежність України – героїв Небесної сотні і полеглих на Сході – хвилиною мовчання.

Після цього відбулось покладання квітів до могил та пам’ятних знаків усім героям, які в різні роки історії боролися за волю і незалежність України.

На завершення свого виступу Микола Романюк наголосив: «Наша Батьківщина буде багатою та квітучою. Але для цього кожному з нас треба не бути байдужим, плідно і натхненно працювати. Ми повинні перейнятися почуттям гордості, патріотизму до нашого краю, прагненням до єдності, порозуміння та згуртованості».

Також слово мав голова Волинської облдержадміністрації Володимир Гунчик. «Як би не старалися наші вороги, але їм не вдасться розділити Україну», - говорив він.

«Я хочу низько вклинитися батькам і матерям тих, хто сьогодні захищають незалежність нашої країни на Сході, хто сьогодні заліковують рани у госпіталях. Тим батькам і матерям, чиї сини вже не вернуться у сім’ї. Це велика втрата, це біль і скорбота у наших серцях… Але ми мужня нація, ми зможемо перебороти всі негаразди», - впевнений голова ОДА.

«Нас не подолати, ми не станемо на коліна, адже у нас є сила духу, сила єдності, сила національної гордості. За нами правда, за нами Господь Бог», - продовжував вітання голова обласної ради Валентин Вітер.

Зі сцени він побажав «мирного неба, швидкої перемоги і повернення близьких живими та неушкодженими». Після виступу він вручив подяки голови облради.

Подяки також були від міського голови Миколи Романюка. Окрім того, він оголосив про присвоєння звання Почесний громадянин Луцька Василю Мойсею посмертно. Відзнаку вручили його батьку Михайлу Мойсею.

Завершили віче Молитвою за Україну та спільним виконанням Гімну України.