«Ілюзії закінчилися, почалася проза життя», - здебільшого так оцінюють українці піврічне перебування при владі нової урядової команди. Хоча те, що раніше списувалося на непрофесійність попередників, особливо ярі громадяни нині скидають на «непідйомність проблеми». Та все ж, здорово мислячі люди свої висновки зробити встигли: провали соціально-економічної політики «правосторонніх» - на лице.

За крутим піке України над прірвою Партія розвитку зі щемом у серці  почала спостерігати не сьогодні. Втім, важку артилерію - аналітику та критику - застосовувати не квапилася. Все думалося: молода команда – зелені вчинки. Мовляв, за трохи навчаться. Та що ми бачимо: час збігав, а наука до голови не йшла. Як то кажуть, вчи –вчи – одні двійки.

До речі, римляни вважали, що керівництво державою ні для кого з тамтешніх керманичів у жодному разі не повинне ставати фахом. Хоч би яким видатним той консул не був. У визначений строк його від влади усували. Як? Питання, як то кажуть, третє. Зажирів, не впорався чи  навпаки зробив щось добре – будь ласка, на вихід! Мораль: кожен правитель мусить пам’ятати, що завтра він стане звичайним громадянином і те, що приховував, будучи на посаді, неодмінно розкриється.

А у нас же, і приховувати нічого. Навіть людина без певної профільної освіти у «соціально-політичній абвгедейці» урядників розбереться на раз-два. Де, приміром, Крим? Де життя по-новому: достойні пенсії, зарплати, приріст виробництва, єдність країни, стабільність гривні? Нічого і близько немає. Ба, більше того, статистика говорить про зворотне.

За І півріччя валовий внутрішній продукт України скоротився на 3% в порівнянні з аналогічним періодом 2013 року. Виробництво скоротилося в середньому на 4,7% , передусім - переробні галузі (падіння 7%). Значно впало виробництво таких базових галузей, як машинобудування (- 18%), хімічна промисловість (- 14,1%), металургія (- 8,7%).

Посилення податкової політики заради мобілізації коштів до бюджету і глибока девальвація національної валюти привели до згортання як внутрішньої, так і зовнішньої інвестиційної активності. Капітальні інвестиції за I квартал 2014 року скоротилися на 23,1% в порівнянні з 1 кварталом 2013 року. На 10,6% скоротився накопичений об'єм прямих іноземних інвестицій в абсолютному вираженні, на 10,3% - з розрахунку на 1 жителя (1151,6 дол. США). По останньому показнику Україна відстає вже від таких країн, як Мозамбік і Гвінея-Бісау, трохи випереджаючи Малі і Афганістан.
 
То де ж, скажіть, межа тієї «урядової» прірви, яку не бачить лише сліпець? Відповідаю – межі немає! За соціального мовчання і позиції «моя хата з краю», летітимемо до низу ще довго, але не весело. Особливо болючим такий пірует буде для середньостатистичного українця. Судіть самі: платіж домогосподарства з централізованим опалюванням збільшиться на 40-47%, а домогосподарства з індивідуальним опалюванням - на 45-60%. Прийнято рішення налічувати нові платежі за централізоване опалювання тільки під час опалювального сезону, тому населення відчує повною мірою підвищення не раніше листопада - грудня 2014р. Напевно, щоби до цього часу владці придумали механізм пояснення проблеми? А хіба ні?
 
Відтак задаюся питанням: куди прямуєш, Україно? Скільки ще потрібно десятиліть, аби нарешті зрозуміти твій напрям? Ровесникам твоєї Незалежності уже 23. Чекаємо зрілих дій і суджень, а їх як не було, так і нема.
 
Г. ГУЛЬКО
ГОЛОВА ВИКОНАВЧОГО КОМІТЕТУ ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РЕГІОНАЛЬНОЇ ПАРТІЙНОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ ПАРТІЇ РОЗВИТКУ УКРАЇНИ