В українців, які мають заборгованість перед банками за валютними іпотечними кредитами, знову можуть забирати нерухомість. Міжнародний валютний фонд вимагає від Верховної Ради скасувати мораторій, який нині забороняє конфіскацію кредитного майна, йдеться у програмі "Сніданок з 1+1". Про це інформує ТСН.

За підрахунками експертів, в Україні нараховується близько 4 млн громадян, які придбали житло в кредит. Сьогодні ж чимало з них просто не може гасити ці кредити через зависокий курс долара.

У МВФ пояснюють, що чимало осіб свідомо ухиляється від сплати кредитів. Самих людей це обурює. Вони обіцяють захищати свої інтереси у будь-який спосіб і вже створюють групи фізичного спротиву.

"Ми саме фізично не даємо зайти, навіть із міліцією, в будинок для здійснення виселення конкретного позичальника, який взяв валютний кредит. Мало того, якщо потрібно буде застосовувати зброю, ми її знайдемо і теж будемо застосовувати", - запевнили кредитори.

У свою чергу економічний маркетолог Дмитро Розенфельд пояснив, що МВФ - це організація, яка просуває країни у сучасне суспільство, у сучасну економіку.

"На даний момент ми знаходимося у такому стані, напіврадянському. У нас діють, з однієї сторони, закони, які були прийняті десятки років назад, з другої сторони, ми повинні визначитися: ми капіталістичне суспільство чи ні, ми відійшли від соціалізму чи переходимо у капіталізм. Ми не можемо бути і там, і тут. Ми зараз у дорозі", - зазначив він.

Зокрема, експерт запропонував подивитися на західні країни. Так, у центрі Лондона чи Парижа вже давно не живуть малозабезпечені люди, як наприклад, у Києві на Печерську, яким нема чим платити за квартиру. "Їх витиснув капіталізм. Капіталізм - це жорстка система, тому МВФ нас просуває", - говорить Розенфельд.

"Ми не можемо користуватися і соціальною захищеністю колишнього Радянського союзу і жити у сучасному капіталістичному суспільстві".

Таким чином, щодо кредиторів Розенфельд не зміг сказати нічого обнадійливого, але порадив боротися за своє житло. 

"Банк ніколи не забере вашу квартиру, якщо він буде вірити, що ви йому заплатите хоча б одну копійку. Банку не потрібна квартира, йому потрібні живі гроші", - додав експерт, зазначивши, що у банк треба ходити, домовлятися, але ні в якому разі не ховатися від нього і не розмовляти з колекторами.

Також експерт порадив кредиторам обов'язково найняти юриста, а також сходити до свого депутата - інших шляхів нема.

Юристи, які захищають інтереси позичальників, також зазначають: головна проблема українців - це юридична неграмотність. Більшість людей банально не знають законів, а тому будь-який колектор чи кредитор може легко їх налякати та відібрати майно. Аби цього не сталося, правозахисники обіцяють вчити азам права кожного позичальника на спеціальних семінарах. Найближчі відбудуться в Києві – 28-го-29-го серпня.

ВІДЕО МОЖНА ПЕРЕГЛЯНУТИ ТУТ