Вчора був чорний день для 51- ї бригади. Страшні речі публікують у соцмережах волинські волонтери. Офіцйного підтвердження наразі немає.

Костянтин Зінкевич написав у мережі Фейсбук:

«Війна ж іде своїм чорним кроком. У стрічці новин тисячі людей жадібно шукають новини про 51-у бригаду. Але їх нема. Навіщо псувати "чаепитие" з Меркель? Про усі бригади та батальйони, які воюють в Україні, є новини, а про 51-у нема. Думка про те, що бригаду мають усяким способом знищити, з’явилась у нас давно. Особливо, після Волновахи. Особливо, коли "пошматували" її, порозкидавши у 128-у, 24-у, 72-у, 95-у бригади та інші, де бійці 51-ї є фактично у ролі "беспризорников". 

Що ж, тоді за дорученням волонтерів Володимира-Волинського, повідомлю, як каже Дмитро Тимчук, "подробности устроенной Путиным донбасской мясорубки". Усе тільки про 51-у бригаду. 25 серпня була танкова та артилерійська атака на наші блок-пости під Іловайськом та Старобешевим з боку Донецька. Увесь 5-й блок-пост був розбитий. Хто вижив, розбіглись. Досі доля деяких невідома. Загинуло відразу 7 бійців. Частина (до 30 чол.) дійшли до табору. Інші невідомо де. Невелика група потім знайшлась і навіть заволоділа танком Т-72, на якому і повернулись.

3-й батальйон був в оточенні і під постійним артобстрілом. На допомогу приїхав 2-й бат., який ще у колоні був обстріляний невідомо ким артилерією. Результат- 1 вбитий, 1 поранений. Вночі 26 серпня колони танків і вантажівок з російськими військовими, які були помічені ще вчора, продовжили розстрілювати 3-й батальйону в районі Докучаєвська. Минулої ночі наші бйці із цього батальйону спробували вийти з оточення у кількості 100 чол. Відразу полягли вбитими 40 бійців. 5 чоловік прорвались. Інші пропали. Сьогодні зачистка російською артилерією та "ГРАДами" не припинялась. А наостанок прилетіла СУшка з боку Росії і два рази "пройшлась" по нашим. В районі 14.00 дзвонили бійці 3-го батальйону до нас, до командирів, до родин за порадою. Ми їм радили здатись щоб зберегти життя. На цю хвилину (я розумію відповідальність заяви) ми маємо до 100 ЛЮДЕЙ ВБИТИМИ і щонайменше 50 У ПОЛОНІ. Багато поранених і зниклих.

Командиру зенітно-ракетного дивізіону майору Олександру Кондисюку відірвало ногу, і Сашко підірвав себе гранатою.

Вбитий командир зенітної батареї майор Олексій Шепелюк.

Вбитий командир мінометної батареї капітан Анатолій Шилік.

Подвиг здійснив командир 8-ї роти 3-го батальйону капітан Олег Редюк. Він зібрав усіх бійців зі свого блок-поста, в т. ч. поранених на 2 БМПшки та один МТЛБ та рушив на Іловайськ, який зайнятий сєпарами. Дякувати Denis Pyatigorets, броня була обварена решітками. Тому, постійно "працюючи" гарматами, вони перетнули Іловайськ, дійшли до Донецька, і по околиці міста поїхали на захід, доки не дістались до нашого блок-поста!!!

Зараз до нас будуть їхати труни з нашими хлопчиками. Багато трун... »

Ось що повідомляє Роман Мартинюк у соцмережі:

«Інформація, яку попросили оприлюднити родичі офіцерів 51 омбр - вчора в Ілловайському районі Донецької області силами 331 дивізії ВДВ РФ в полон захоплено близько 40 солдатів та офіцерів 51ї бригади. Внаслідок оточення та боїв загинула невідома кількість бійців, ймовірно десятки... Рідні та близькі військових б'ють на сполох!!! Благаємо усіх, хто може - вплинути на ситуацію!!»

Натомість офіційно про кількість загиблих, полонених та поранених не повідомляють. Увечері 26 серпня спікер інформаційного центру РНБО Андрій Лисенко розповів, що ситуація в Іловайську, в Хрящуватому та біля Савур-Могили залишається дуже складною.

"Техніка, яка підійшла на допомогу терористам, дійсно ускладнила ситуацію. Однак Іловайськ, Савур-Могила залишаються за українськими військовими, в районі Хрящуватого наші перейшли в наступ… Були питання по евакуації поранених у Іловайська. Ця операція спланована, але я не буду розповідати, як вона відбуватиметься. Зазначу, що наші хлопці там кинуті не будуть ", - відзначив Лисенко.