«Самооборона Волині» звернулася до міськради за фінансовою підтримкою, - пише Інформаційне агенство Волинські новини.

Відтак, 220 тисяч гривень пропонується виділити на 2014-2015 роки громадському формуванню «Самооборона Волині» на паливно-мастильні матеріали та обмундирування.

Депутати розглянули проект рішення про зміни до програми підтримки участі активістів у охороні громадської безпеки. Обговорення проекту відбулося сьогодні, 26 серпня, під час засідання комісії з питань бюджету.

Доповідачем з цього питання був Андрій Буй. З його слів, активісти звернулися до влади, бо, мовляв, з початку року на патрулювання вулиць вони виїжджають власним транспортом. А нині в організації не вистачає грошей.

«Після подій на Майдані питання безпеки громадян набуло особливого значення. Переживши складні тижні, громадяни проявили здатність впливати та вирішувати складні завдання. Досвід революції показав, що органи внутрішніх справ не можуть ефективно розвивати тісну співпрацю з громадськістю. Начальник УМВС мав тільки хороші відгуки про роботу «Самооборони Волині»», - зазначив він.

Згідно з проектом рішення, пропонується виділити 70 тисяч гривень у 2014 році, та 150 тисяч гривень у 2015 році. В основному, каже депутат, ці кошти мають використають на паливно-мастильні матеріали і частково на обмундирування.

Однак, депутати цю ініціативу не підтримали. У голови комісії Юрія Корольчука виникла низка запитань, на які він практично не отримав відповіді.

«Самооборона Волині» - хто нею займається, хто там духовний лідер? Кому вона підпорядковується? Чому ми маємо її фінансувати? Хто курує її роботу – міліція, виконком? Це не проста організація, вона претендує на функції правоохоронних органів. Ви перевірили, чи дійсно їм треба ці гроші, ви вивчали що вони зробили?», - звернувся він до колег.

Андрій Буй пояснив, що всі розрахунки надійшли від «Самооборони». А сама організація не раз звітувала в пресі.

Орім того, в проекті рішення йдеться про те, що кошти можуть бути використані на «заохочення членів громадського формування за внесення у забезпечення охорони громадського порядку». Відтак, можна припустити, що ці гроші підуть не лише на паливно-мастильні матеріали, каже Юрій Корольчук.

Член комісії Антон Сосновський додав, що незрозумілий і механізм перевірки на що будуть витрачені ці кошти.

«Яким чином ми проконтролюємо, як вони їздять і чи їздять взагалі? Як перевірити, що він виїхав на рейд, а не у приватних справах?», - додав він.

Проте розгляд питання вирішили відкласти і заслухати самих ініціаторів проекту рішення – представників «Самооборони Волині».