Генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен заявив, що альянс вперше розмістить свої війська на нових базах в країнах Східної Європи у відповідь на українську кризу.

Генеральний секретар НАТО Андерс фог Расмуссен в інтерв'ю The Guardian і п'яти іншим європейським виданням заявив, що альянс планує розгорнути нові бази в Східній Європі, - повідомляють Факти.

Генсек додав, що на майбутньому саміті НАТО в Кадіффі він спробує подолати розбіжності між членами альянсу з питання розміщення військових баз поблизу російських кордонів. 

"Ми приймемо те, що називається планом дій, метою якого буде можливість діяти швидко в нових умовах безпеки в Європі. У нас вже є те, що називається силами першочергового задіяння НАТО (силами швидкого реагування НАТО), які можуть бути розгорнуті в найкоротші терміни, якщо це буде потрібно", - заявив Расмуссен.

Глава альянсу додав, що для забезпечення можливості швидко організувати підкріплення, можуть знадобитися спеціальні споруди в приймаючих країнах".

"Таким чином, це буде включати в себе завчасну підготовку матеріалів, обладнання, інфраструктури, баз, штаб-квартир. В результаті в майбутньому ви побачите більш "видиму" присутність НАТО на сході", - сказав Расмуссен.

У Кардіффі наступного тижня відбудеться саміт НАТО, на якому буде подолано розбіжності всередині альянсу і буде досягнуто угоду про розміщення військ на кордонах з РФ.  

«Це може здійснюватись на основі ротації з високою частотністю. Суть у тому, що будь-якому потенційному агресорові слід знати, що якщо вони бодай подумають про напад на союзника НАТО, то вони зустрінуться із солдатами не тільки цієї країни, а й з військовими альянсу», - заявив генсек. 

На питання про те, чи буде в Східній Європі розміщений міжнародний контингент на постійній основі, Расмуссен відповів: «Коротко – так. Щоб уникнути непорозуміння, я скористаюся фразою «доки це буде необхідно».