Найбільший кредит, вочевидь, не лише за усю каденцію, а й за всю історію існування Луцької міської ради, дозволили ДКП «Луцьктепло» взяти депутати у середу, 27 серпня, під час 63-ої сесії Луцької міської ради.
Йдеться про отримання 10-ти мільйонів євро від Європейського банку реконструкції і розвитку для модернізації систем теплозабезпечення обласного центру. Найбільші лобісти - мер Микола Романюк разом із профільним заступником Тарасом Яковлевим по черзі то страхали депутатський корпус критичною ситуацією з російським газом, то рожевими фарбами описували як легко і дешево буде лучанам платити за тепло після реалізації проекту.


Проте ці всі красномовні обіцянки звучали швидше для стимулювання депутатів проголосувати за рішення. Позаяк договір на 100 сторінок депутатам показали лише напередодні ввечері, аби обранці не мали можливості його уважно почитати. Не більше як окозамилюванням були і обіцянки Миколи Романюка про те, що лучани економитимуть до 30 відсотків грошей за рахунок встановлення індивідуальних теплових пунктів, позаяк, згідно планів, саме за рахунок економії тепла з ЄБРР повинне розраховуватися ДКП «Луцьктепло». Про це заявив під час обговорення питання депутат Рустам Дячук.

Саме він, будучи попередником нинішнього керівника комунального підприємства Олександра Киричука, починав підготовку цього проекту. Крім того, Дячук та кілька його колег наголосили на тому, що обранці луцької громади навіть не знають економічної ситуації на підприємстві, для якого повинні погодити такий грандіозний кредит. Обіцяного градоначальником звіту директора підприємства за діяльність упродовж двох років у Луцькраді донині так і не почули. Хоч він і був присутній на сесії, проте тихенько сидів за спинами депутатів. 

Директор ДКП «Луцьктепло» Олександр Киричук

Натомість Дячук переконував колег підійти до кредиту виважено і проголосувати за нього тільки після детального вивчення. 
«Ви подивіться, Луцька міська рада гарантує повну сплату на вимогу ЄБРР усієї заборгованості, а це 10 мільйонів євро. Відносно кредитної угоди в цих самих рішеннях ми уповноважували міського голову підписати не бачачи що ми йому доручаємо, а нам потім постфактум дадуть її затвердити. Це вже не перший раз таке було. І потім ми будемо розводити руками, не бачачи самого питання. Ми маємо рішення обслуговування боргу від 26.02.2014 року, де ми вже записали, суму в 129 мільйонів. І ми вішаємо на себе ще 10 мільйонів євро, не знаючи що ми беремо і як. Давайте перенесемо дане питання, заслухаємо звіт, передбачимо», - висловив свою думку з цього приводу Дячук.

Крім того депутат запевнив, що запланована котельня, яка повинна працювати на твердому паливі - це просто забаганка влади. Котельня повинна обслуговувати цілий мікрорайон ДПЗ, однак її потужностей далеко не вистачить для обігріву цієї частини міста. Натомість запропонував її встановити у меншому районі Теремно, що дійсно принесло б і економію, і прибутки. Тому Дячук пропонував не приймати питання поспіхом. Згідгно умови ЄБРР, рішення повинне бути прийняте до 17-го вересня. Депутат наполягав на позачерговій сесії хоча б 10-го вересня, яку б присвятили винятково цьому питанню та детального його опрацювання перед тим.

Підтримав колегу й обранець Ігор Поліщук:
«В нас дуже серйозне питання і знову ми його приймаємо «з колін», так як ми приймали рішення про виділення 2 800 000 гривень на реконструкцію котельні без достатнього вивчення, так і зараз. Інше питання - це проблеми, які є на підприємстві. І проблеми з менеджментом. Потрібно інформацію ініціативної групи працівників - там є дуже великі проблеми.Як ми можемо контролювати керівництво, коли Микола Ярославович пообіцяв ініціативній групі розібратися з деякими працівниками і вирішити питання про їх подальшу роботу на цьому підприємстві, а на наступному засіданні похвалив цих працівників і ще надав їм грант. То про який контроль ми з вами говоримо? Це питання треба прийняти до 17 вересня і після детального його обговорення», - запропонував Поліщук.

Депутат Луцької міської ради Ігор Поліщук


Павло Данильчук теж не розуміє позиції мера, який ще місяць тому роздавав солодкі обіцянки колективу ДКП «Луцьктепло», а через кілька днів під час сесії уже говорив зовсім протилежне.

«Ви банально обдурили людей, пообіявши. що відбудуться кадрові зміни, ніяких кадрових змін не відбувається. ви просто пообіцяли це людям. Деякі праціники, які проявили свою активність, переслідуються. і вони бояться приходити на сесію міської ради, щоб висловити свою позицію, тому що кажуть мені відверто, що нас просто хочуть звільнити. Може це правильне рішення, я не хочу його зараз аналізувати, але ніхто навіть не поспілкувався, не доніс позицію, наскільки ці кошти потрібні для громади підприємства і для громади міста Луцька. Ми знову цураємося доносити інформацію до людей, ми знову цураємося спілкуватися з людьми. Особисто я вважаю, що в подальшому працювати із нинішнім керівництвом підприємства в подальшому Луцька міська рада не має права. Ні морального, ні юридичного, ні будь-якого. Я розумію, що є покровителі - старші бізнесмени, які допомагають керівництву Луцької міської ради і допомагатимуть в подальшому. Але мене як депутата, як обранця громади це не хвиює. Я бачу несправедливість на цьому комнальному підприємстві і я бачу несправедливість у Вас, Микола Ярославович. Я не буду голосувати за цей проект рішення».

Депутат Луцької міської ради Павло Данильчук


На бік міського голови стали бізнес-партнер сина мера Андрій Козюра, його соратник Анатолій Пархомюк, депутати Анатолій Бірюков та Олександр Пиза, керівник фракції БЮТ Юрій Корольчук. Вони всіляко закликали колег проголосувати за і на цьому закінчити обговорення.
Сам же Микола Романюк пояснив, що він своєї обіцянки дотримав - як і обіцяв трудовому колективу комунального підприємства, звільнив Тетяну Казачек з посади фінансового директора комунального підприємства, натомість залишивши її працювати на посаді заступника директора. Бо такої «безцінної», на думку мера, працівниці, на підприємстві і з вогнем не знайдеш.
Врешті після довгих суперечок меру вдалося і рішення проштовхнути. «За» віддали свої голоси 31 депутат.