Сьогодні у Палаці культури міста Луцька відбулася серпнева конференція педагогічних працівників навчальних закладів міста. У її роботі   взяли участь міський голова Микола Романюк, перший заступник міського голови Святослав Кравчук, голова постійної комісії міської ради з питань освіти, науки, культури, мови Анатолій Пархом’юк, голова міського комітету профспілки працівників освіти Галина Василенко, керівники навчальних закладів міста, спеціалісти управління освіти міської ради та управління освіти і науки обласної державної адміністрації, представники батьківської громади.

Про це йдеться на офіційному сайті Луцької міської ради. 

   З доповіддю про «Підсумки роботи освітньої галузі за 2013-2014 та  завдання на 2014-2015 навчальні роки» виступив начальник управління освіти  міської ради Олег Гребенюк.

   Він повідомив, що мережа закладів комунальної власності освіти міста складається із  40 дошкільних навчальних закладів, 27 закладів загальної середньої освіти, 4 позашкільні установи, 1 МНВК, 2 ДЮСШ. Крім того у місті працює приватна школа «Скарбниця мудрості», що є спеціалізованою загальноосвітньою школою І-ІІІ ступенів з поглибленим вивченням іноземної мови. Сьогодні діяльність сфери дошкільної освіти відзначена  запровадженням інновацій різного характеру, спрямованістю і значимістю, втіленням новинок в організацію, зміст, методику, технологію навчання та виховання. Беззаперечним є факт, що дошкілля  – це основа, фундамент всієї освіти. Дошкільною освітою у місті охоплено 80% дітей. До категорії, дітей, які  будуть забезпечені безкоштовним харчуванням, будуть також належати діти, батьки яких загинули при виконанні службових обов’язків  та діти, батьки яких беруть участь в антитерористичній операції на сході. На жаль, із-за ситуації яка склалася у державі, планували та не змогли ввести в експлуатацію дитячі садки на вулицях Чехова та Декабристів. Не вдалося запровадити однозмінне навчання у всіх загальноосвітніх навчальних закладах.

   Щодо якісних показників знань, то Олег Гребенюк повідомив, що ЗНО на найвищі 200 балів склали три учні луцьких шкіл. Високі показники у зовнішньому незалежному тестуванні мали школи № 4,5,9,13,1,15,26 та гімназії №21,18,14.

   Доповідач відмітив, що вдалося забезпечити належне оздоровлення дітей під час літніх канікул. Зокрема, працювало: 26 таборів денного перебування дітей; три зміни табору «Ровесник»; діти, які мали здобутки у навчанні, відпочили в оздоровчому комплексі «Буковель» за сприяння Благодійного Фонду «Фонд Ігоря Палиці «Новий Луцьк». З міського бюджету на оздоровлення дітей було виділено 1 млн 495 тис. грн.

     Олег Гребенюк акцентував, що 2014/2015 навчальний рік буде роком подальшого запровадження нових Державних стандартів освіти.

    В обговоренні доповіді взяли участь керівники навчальних закладів. Зокрема, завідувачка дошкільного навчального закладу №40 Ольга Швардовська,  зазначила, що покращилася увага влади до дошкільної освіти. Про досвід інноваційних технологій ЗОШ І-ІІІ ступенів №23 розповів директор школи Віктор Мартинюк. Галина Василенко зазначала, що навіть у теперішніх скрутних умовах освітянам повною мірою виплачена заробітна плата з усіма доплатами. Депутат міської ради Анатолій Пархом’юк детальніше зупинився на важливості патріотичного виховання.

   Луцький міський голова Микола Романюк перш за все подякував усім освітянам міста за хорошу роботу у минулому навчальному році, керівникам навчальних закладів - за належну організацію роботи, колективам - за патріотичну позицію, яку вони виявили, допомагаючи Майдану і тим, хто воює на Сході. Міський голова попросив, щоб у всіх школах міста 1 вересня вшанували загиблих в АТО хвилиною мовчання та поіменно згадали колишніх учнів шкіл, які загинули чи беруть  участь в  антитерористичній операції.

  Микола Романюк зауважив, що, на жаль, через фінансову скруту призупинено роботу з реконструкції приміщень для дитячих дошкільних закладів на вул. Декабристів, Чехова та відкриття 2-х груп у ДНЗ №19. Виконання цих робіт будуть включені у фінансові плани наступного року. Він акцентував на тому, що дошкільною освітою потрібно буде охопити 85 % дітей, адже тепер цей показник становить 80%, приблизно 1000 маленьких лучан перебувають у черзі в ДНЗ.

   За словами міського голови, будуть продовжені роботи із впровадження  енергозберігаючих заходів у школах та дошкільних закладах рахунок кредитних коштів корпорації НЕФКО у співфінансуванні з міською радою. Він закликав керівників надати пропозиції щодо впровадження енергоощадних заходів у їх закладах.

   Микола Романюк акцентував на тому, що окремі навчальні заклади не забезпечують високу якість знань, а свідченням цього є результати ЗНО. В цих школах учні скали тести нижче 124 балів з української мови та літератури, математики  і фізики. Таких результатів не повинно бути у наступному навчальному році.

    На завершення зустрічі  Микола Романюк ще раз за подякував керівникам, колективам навчальних закладів міста, батьківській громаді за хорошу підготовку до нового навчального року і висловив впевненість, що вони докладуть максимум зусиль, щоб освіта міста Луцька була кращою в Україні.